Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Colour changes and instability of antocyanins

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F46747885%3A24410%2F12%3A%230001347" target="_blank" >RIV/46747885:24410/12:#0001347 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Colour changes and instability of antocyanins

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Anthocyanins are plant pigments of special interest for their colour changes in different acidic media. In the food industry they are used as colourants and as antioxidants, in food they play the role of natural antioxidants and historically they were used in textile dyeing. The advantage of anthocyanins is their medical safety, easy availability of renewable resources, and the possibility of recovery of canning and wine pressings. The disadvantage is a colour instability and susceptibility to physicaland chemical conditions that limits their use and further processing. This study looks at testing the rate of decomposition of anthocyanins in the juice of blueberry, elderberry and extract of blue grape vine remnants by alkaline medium exposure, high temperatures and UV radiation and discusses the suitability of their use in textile dyeing.

  • Název v anglickém jazyce

    Colour changes and instability of antocyanins

  • Popis výsledku anglicky

    Anthocyanins are plant pigments of special interest for their colour changes in different acidic media. In the food industry they are used as colourants and as antioxidants, in food they play the role of natural antioxidants and historically they were used in textile dyeing. The advantage of anthocyanins is their medical safety, easy availability of renewable resources, and the possibility of recovery of canning and wine pressings. The disadvantage is a colour instability and susceptibility to physicaland chemical conditions that limits their use and further processing. This study looks at testing the rate of decomposition of anthocyanins in the juice of blueberry, elderberry and extract of blue grape vine remnants by alkaline medium exposure, high temperatures and UV radiation and discusses the suitability of their use in textile dyeing.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    JJ - Ostatní materiály

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    ACC Journal

  • ISSN

    1803-9782

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1/2012

  • Číslo periodika v rámci svazku

    A

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    30-40

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus