Colour changes and instability of antocyanins
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F46747885%3A24410%2F12%3A%230001347" target="_blank" >RIV/46747885:24410/12:#0001347 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Colour changes and instability of antocyanins
Popis výsledku v původním jazyce
Anthocyanins are plant pigments of special interest for their colour changes in different acidic media. In the food industry they are used as colourants and as antioxidants, in food they play the role of natural antioxidants and historically they were used in textile dyeing. The advantage of anthocyanins is their medical safety, easy availability of renewable resources, and the possibility of recovery of canning and wine pressings. The disadvantage is a colour instability and susceptibility to physicaland chemical conditions that limits their use and further processing. This study looks at testing the rate of decomposition of anthocyanins in the juice of blueberry, elderberry and extract of blue grape vine remnants by alkaline medium exposure, high temperatures and UV radiation and discusses the suitability of their use in textile dyeing.
Název v anglickém jazyce
Colour changes and instability of antocyanins
Popis výsledku anglicky
Anthocyanins are plant pigments of special interest for their colour changes in different acidic media. In the food industry they are used as colourants and as antioxidants, in food they play the role of natural antioxidants and historically they were used in textile dyeing. The advantage of anthocyanins is their medical safety, easy availability of renewable resources, and the possibility of recovery of canning and wine pressings. The disadvantage is a colour instability and susceptibility to physicaland chemical conditions that limits their use and further processing. This study looks at testing the rate of decomposition of anthocyanins in the juice of blueberry, elderberry and extract of blue grape vine remnants by alkaline medium exposure, high temperatures and UV radiation and discusses the suitability of their use in textile dyeing.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
JJ - Ostatní materiály
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
ACC Journal
ISSN
1803-9782
e-ISSN
—
Svazek periodika
1/2012
Číslo periodika v rámci svazku
A
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
30-40
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—