AF ZORA – první evropská odrůda pšenice s černým zrnem.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F21%3AN0000049" target="_blank" >RIV/25328859:_____/21:N0000049 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2021/2021_3/82_84.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2021/2021_3/82_84.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
AF ZORA – první evropská odrůda pšenice s černým zrnem.
Popis výsledku v původním jazyce
Odrůda ozimé pšenice ‚AF Zora‘ se vyznačuje černým zbarvením zrna, které je výsledkem kombinace genů pro purpurový perikarp (geny Pp) a modrý aleuron (gen Ba2). Černé zrno má extrémně vysoký obsah anthokyanů, téměř dvojnásobný ve srovnání s odrůdami s modrým a purpurovým zrnem. Má také zvýšený obsah fenolových kyselin a celkovou antioxidační kapacitu. Pšenice s vysokým obsahem anthokyanů je atraktivní pro potravinářský průmysl. Vysoce hodnotné pigmenty přítomné ve vrstvě otrub lze snadno extrahovat a využít jako funkční potraviny a přírodní barviva, která mohou být náhradou syntetických barviv běžně používaných v potravinách, léčivech a kosmetice. Přírodní přísady navíc zlepšují nutriční hodnotu, vzhled, texturu, chuť a skladovací vlastnosti potravinářských produktů. Odrůda AF Zora je určena pro výrobu standardních a speciálních potravin s nutričním přínosem. Nerecenzovaný článek v časopise Obilnářské listy, 29, 2021, 3, s. 82-84.
Název v anglickém jazyce
AF ZORA - the first European wheat variety with black grain
Popis výsledku anglicky
Winter wheat variety ‘AF Zora’ is characterized by a black colouration of the grain, which results from a combination of genes for purple pericarp (Pp genes) and blue aleurone (Ba2 gene). The black grain has an extremely high content of anthocyanins, almost twice as high compared to blue and purple grain varieties. It also has an increased content of phenolic acids and total antioxidant capacity. Wheat with a high anthocyanin content is attractive for food processing industries. High-value pigments present in the bran layer can easily be extracted and utilized as functional foods and natural colourants and can replace synthetic dyes currently used in food, drug and cosmetics. Additionally, natural additives improve the nutritional value, appearance, texture, flavour, and storage properties of food products. The AF Zora variety is intended for the production of standard and special foods with nutritional benefits. Unreviewed article in Obilnářské listy, 29, 2021, 3, 82-84.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910343" target="_blank" >QK1910343: Nové znaky pšenice pro zvýšení adaptačních možností v prostředí globální změny klimatu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů