Odrůda AF Zora – nový směr ve využití nutriční kvality pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F22%3AN0000023" target="_blank" >RIV/25328859:_____/22:N0000023 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2022/2022_3-4/80_84.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2022/2022_3-4/80_84.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odrůda AF Zora – nový směr ve využití nutriční kvality pšenice
Popis výsledku v původním jazyce
V roce 2021 byla registrována v České republice odrůda ozimé pšenice AF Zora, která obsahuje v zrnu vysoký obsah antokyanů. Zrno této odrůdy má černou barvu způsobenou kombinací genů pro modrý aleuron a purpurový perikarp. Jedná se o první evropskou odrůdu pšenice s černým zrnem. Je prezentován šlechtitelský cíl orientovaný na další zvyšování obsahu barevných látek v zrnu pomocí kombinování genů pro antokyany a karotenoidy (pyramidování genů). Tento postup umožní další zvýšení obsahu antioxidantů v zrnu. Vyšlechtění takových odrůd bude mít značný pozitivní význam pro zdraví konzumentů a přispěje k rozšíření využitelnosti pšeničné suroviny pro rozmanitější spektrum potravinářských výrobků.
Název v anglickém jazyce
AF Zora variety – new direction in use of wheat nutritional quality
Popis výsledku anglicky
Winter wheat variety AF Zora has been registered for growing in the Czech Republic in 2021. High level of anthocyanins in grain is typical for this variety. The black color of the grains is caused by the combination of genes for blue aleurone and purple pericarp. AF Zora is the first European winter wheat variety with black grain color. The breeding goal was to increase the content of colored substances in the grain by combining genes for anthocyanins and carotenoids using gene pyramiding. This approach has led to a further increase of antioxidant content in the grain. The breeding of these types of varieties will show a positive impact for the health of consumers and contribute to expanding of the wheat grain use in more diverse spectrum of food products.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910343" target="_blank" >QK1910343: Nové znaky pšenice pro zvýšení adaptačních možností v prostředí globální změny klimatu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
1213-3981
Svazek periodika
30
Číslo periodika v rámci svazku
3-4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
80-84
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—