Barevné pšenice - obohacení zrna o látky ovlivňující zdraví
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F24%3AN0000042" target="_blank" >RIV/25328859:_____/24:N0000042 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Barevné pšenice - obohacení zrna o látky ovlivňující zdraví
Popis výsledku v původním jazyce
Abstrakt na konferenci Pšenice 2024, 3 s. Do povědomí zemědělců a zpracovatelů se postupně dostávají informace o existence takzvané barevné pšenice (colored wheat), která se od běžných odrůd odlišuje zabarvením zrna. Tento termín se již vžil jako klíčové slovo v odborné literatuře, i když z našeho pohledu se jedná o nepřesné označení, protože i jiné části pšeničné rostliny mohou být odlišně zabarveny (tedy nikoli jen zrno). Začalo se diskutovat o takzvané černé pšenici, kde je černé zrno dosaženo kombinací různých genů pro biosyntézu antokyanů. Tyto pšenice se vyznačují výrazně zvýšeným obsahem biologicky aktivních a zdraví prospěšných látek. Využití černé pšenice představuje zajímavou alternativu k běžným odrůdám pšenice a další možnost rozšíření sortimentu nutričně hodnotných potravin. Využití evropského prvenství, spočívajícího ve vyšlechtění černozrnné odrůdy ozimé pšenice AF Zora, bude záviset na zájmu.zpracovatelů a pěstitelů.
Název v anglickém jazyce
Colored wheat - enrichment of the grain with health affecting substances
Popis výsledku anglicky
Abstract at the conference Wheat 2024, 3 p. Farmers and processors are gradually becoming aware of the existence of so-called colored wheat, which is distinguished from ordinary varieties by the color of the grain. This term has already been used as a keyword in the professional literature, Although from our point of view, this is an inaccurate designation, because other parts of the wheat plant can also be differently colored (not only grain). The so-called black wheat, where the black grain is achieved by combining different genes for anthocyanin biosynthesis, has been discussed. These wheats are characterized by a significantly increased content of biologically active and health-promoting substances. The use of black wheat represents an interesting alternative to common varieties of wheat and another possibility of expanding the assortment of nutritionally valuable foods. The use of the European first, the black-grained winter wheat variety “AF Zora” will depend on the interest of processors and growers.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QL24010230" target="_blank" >QL24010230: Barevná pšenice a ječmen – výzva pro budoucnost</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů