Barevné pšenice. Nové odrůdy jako zdroj antioxidantů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F22%3AN0000058" target="_blank" >RIV/25328859:_____/22:N0000058 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Barevné pšenice. Nové odrůdy jako zdroj antioxidantů
Popis výsledku v původním jazyce
Jednotlivé druhy anthokyanů v pšenici jsou stejné jako v ovoci a zelenině, mohou se však lišit svým obsahem. Zdravotní význam těchto látek byl prostudován v řadě studií a je souhrnně pokládán za pozitivní. U barevných pšenic zatím nebyly ještě publikovány výsledky klinických testů na lidech, jejich význam odvozujeme na základě krmných testů prováděných na zvířatech. Lze předpokládat, že výskyt barevných látek v pšenici povede k významnému rozšíření odrůd pšenice s barevným zrnem ve výživě lidí, navíc pšeničné zrno má výhodu skladovatelnosti v suchém stavu. Předpokladem pro rozšíření odrůd pšenice s barevným zrnem a tím i se zvýšenou antioxidační kapacitou je zájem zemědělců a zpracovatelů. O šíření informací usiluje i tento popularizační článek. Nová Botanika, popularizační a informační časopis o světě rostlin, 8, 2022, 1, 47-49
Název v anglickém jazyce
Colorful wheat. New varieties as a source of antioxidants
Popis výsledku anglicky
The individual types of anthocyanins in wheat are the same as in fruits and vegetables, but they can differ in their content. The health significance of these substances has been studied in a number of studies and is generally considered to be positive. For colored wheats, the results of clinical tests on humans have not yet been published, we derive their significance based on feeding tests carried out on animals. It can be assumed that the occurrence of colored substances in wheat will lead to a significant expansion of wheat varieties with colored grain in human nutrition, in addition, wheat grain has an advantage storability in a dry state. A prerequisite for the expansion of wheat varieties with colored grain and thus also with increased antioxidant capacity is the interest of farmers and processors. This popularization article also aims to spread information. Nová Botanika, 8, 2022, 1, 47-49
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910343" target="_blank" >QK1910343: Nové znaky pšenice pro zvýšení adaptačních možností v prostředí globální změny klimatu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů