Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Barevné pšenice. Nové odrůdy jako zdroj antioxidantů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F22%3AN0000058" target="_blank" >RIV/25328859:_____/22:N0000058 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Barevné pšenice. Nové odrůdy jako zdroj antioxidantů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jednotlivé druhy anthokyanů v pšenici jsou stejné jako v ovoci a zelenině, mohou se však lišit svým obsahem. Zdravotní význam těchto látek byl prostudován v řadě studií a je souhrnně pokládán za pozitivní. U barevných pšenic zatím nebyly ještě publikovány výsledky klinických testů na lidech, jejich význam odvozujeme na základě krmných testů prováděných na zvířatech. Lze předpokládat, že výskyt barevných látek v pšenici povede k významnému rozšíření odrůd pšenice s barevným zrnem ve výživě lidí, navíc pšeničné zrno má výhodu skladovatelnosti v suchém stavu. Předpokladem pro rozšíření odrůd pšenice s barevným zrnem a tím i se zvýšenou antioxidační kapacitou je zájem zemědělců a zpracovatelů. O šíření informací usiluje i tento popularizační článek. Nová Botanika, popularizační a informační časopis o světě rostlin, 8, 2022, 1, 47-49

  • Název v anglickém jazyce

    Colorful wheat. New varieties as a source of antioxidants

  • Popis výsledku anglicky

    The individual types of anthocyanins in wheat are the same as in fruits and vegetables, but they can differ in their content. The health significance of these substances has been studied in a number of studies and is generally considered to be positive. For colored wheats, the results of clinical tests on humans have not yet been published, we derive their significance based on feeding tests carried out on animals. It can be assumed that the occurrence of colored substances in wheat will lead to a significant expansion of wheat varieties with colored grain in human nutrition, in addition, wheat grain has an advantage storability in a dry state. A prerequisite for the expansion of wheat varieties with colored grain and thus also with increased antioxidant capacity is the interest of farmers and processors. This popularization article also aims to spread information. Nová Botanika, 8, 2022, 1, 47-49

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910343" target="_blank" >QK1910343: Nové znaky pšenice pro zvýšení adaptačních možností v prostředí globální změny klimatu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů