Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Černá pšenice pro zdravější potravinářské výrobky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F24%3AN0000030" target="_blank" >RIV/25328859:_____/24:N0000030 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/24:100222

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Černá pšenice pro zdravější potravinářské výrobky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Do povědomí zemědělců a zpracovatelů se dostávají informace o existenci tak zvané „barevné pšenice“ (colored wheat), která se od běžných odrůd odlišuje zabarvením zrna. Začalo se diskutovat o tak zvané „černé pšenici“, kde černé zrno je dosaženo kombinací různých genů pro biosyntézu antokyanů, které se zároveň vyznačují výrazně zvýšeným obsahem biologicky aktivních a zdraví prospěšných látek. Využití černé pšenice může představovat zajímavou alternativu k běžným odrůdám a další možnost rozšíření sortimentu nutričně hodnotných potravin. Článek je věnován odrůdě ozimé pšenice AF Zora s černým zrnem (registrace v roce 2021) a jejím zdravotním přínosům.

  • Název v anglickém jazyce

    Black wheat for healthier food products

  • Popis výsledku anglicky

    Farmers and processors are becoming aware of the existence of so-called "colored wheat", which is distinguished from ordinary varieties by the color of the grain. The so-called "black wheat" began to be discussed, where the black grain is achieved by a combination of various genes for the biosynthesis of anthocyanins, which at the same time are characterized by a significantly increased content of biologically active and health-promoting substances. The use of black wheat can represent an interesting alternative to common varieties and another possibility of expanding the assortment of nutritionally valuable foods. The article is dedicated to the winter wheat variety AF Zora with black grain (registration in 2021) and its health benefits.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QL24010230" target="_blank" >QL24010230: Barevná pšenice a ječmen – výzva pro budoucnost</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    72

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    72-76

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus