Černá pšenice pro zdravější potravinářské výrobky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F24%3AN0000030" target="_blank" >RIV/25328859:_____/24:N0000030 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/24:100222
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Černá pšenice pro zdravější potravinářské výrobky
Popis výsledku v původním jazyce
Do povědomí zemědělců a zpracovatelů se dostávají informace o existenci tak zvané „barevné pšenice“ (colored wheat), která se od běžných odrůd odlišuje zabarvením zrna. Začalo se diskutovat o tak zvané „černé pšenici“, kde černé zrno je dosaženo kombinací různých genů pro biosyntézu antokyanů, které se zároveň vyznačují výrazně zvýšeným obsahem biologicky aktivních a zdraví prospěšných látek. Využití černé pšenice může představovat zajímavou alternativu k běžným odrůdám a další možnost rozšíření sortimentu nutričně hodnotných potravin. Článek je věnován odrůdě ozimé pšenice AF Zora s černým zrnem (registrace v roce 2021) a jejím zdravotním přínosům.
Název v anglickém jazyce
Black wheat for healthier food products
Popis výsledku anglicky
Farmers and processors are becoming aware of the existence of so-called "colored wheat", which is distinguished from ordinary varieties by the color of the grain. The so-called "black wheat" began to be discussed, where the black grain is achieved by a combination of various genes for the biosynthesis of anthocyanins, which at the same time are characterized by a significantly increased content of biologically active and health-promoting substances. The use of black wheat can represent an interesting alternative to common varieties and another possibility of expanding the assortment of nutritionally valuable foods. The article is dedicated to the winter wheat variety AF Zora with black grain (registration in 2021) and its health benefits.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QL24010230" target="_blank" >QL24010230: Barevná pšenice a ječmen – výzva pro budoucnost</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
72
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
72-76
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—