Barevné pšenice a zdravotní význam polyfenolických látek.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F21%3AN0000056" target="_blank" >RIV/25328859:_____/21:N0000056 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Barevné pšenice a zdravotní význam polyfenolických látek.
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem workshopu bylo seznámit veřejnost s: existencí registrovaných odrůd barevné pšenice, se zdravotním významem antokyanových barviv v zrnu pšenice s významem některých polyfenolických látek v zrnu. Byly prezentovány odrůdy ozimé pšenice s barevným zrnem: 1) AF Jumiko - první česká odrůda ozimé pšenice s purpurovou barvou zrna. Je to středně raná odrůda s výskytem antokyanů a zvýšeným obsahem luteinu v zrnu, je zařazena do kategorie kvality B. Registrace v roce 2018. 2) AF Oxana - vyznačuje se modrým zrnem. Dosahuje vyšších výnosů než Skoprion. Má vysoký obsah bílkovin, velmi vysoký Zelenyho test, vysokou vaznost mouky a objem pečiva, nízkou objemovou hmotnost zrna a nízké číslo poklesu. Je zařazena do kategorie kvality B. Registrace v roce 2019. 3) AF Zora Odrůda se vyznačuje černě zabarveným zrnem, které je způsobeno kombinací genu Ba2 pro modrý aleuron od odrůdy Skorpion a genů pro purpurový perikarp od odrůdy Indigo. Tím byl dosažen mimořádně vysoký obsah antokyanů v zrnu. Registrace v roce 2021. Středně raná odrůda, zařazená do kategorie kvality B.
Název v anglickém jazyce
Coloured wheats and the health importance of polyphenolic substances
Popis výsledku anglicky
The aim of the workshop was to acquaint the public with the existence of registered varieties of bread kind of wheat with the colored grain due to the presence of anthocyanin and various polyphenolic substances in grain with health benefit. Three winter wheat varieties with colored grain were presented: 1) AF Jumiko - the first Czech winter wheat variety with purple grain color. It is a medium-early variety with anthocyanins and increased lutein content in the grain, it is included in quality category B (bread quality). AF Jumiko was registered in 2018. 2) AF Oxana - is characterized by a blue grain. It achieves higher yields than Skoprion. It has a high protein content, a very high Zeleny test, a high nitrogen content, flour volume, a low grain volume weight, and a low Hagberg falling number. It is included in quality category B. Registration in 2019. 3) AF Zora The variety is characterized by a black colored grain, which is caused by a combination of the Ba2 gene for blue aleurone transferred from the Skorpion variety and genes for the purple pericarp transferred from the Indigo variety. This resulted in an extremely high content of anthocyanins in the grain. Registration in 2021. Medium early variety, classified in quality category B
Klasifikace
Druh
W - Uspořádání workshopu
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910343" target="_blank" >QK1910343: Nové znaky pšenice pro zvýšení adaptačních možností v prostředí globální změny klimatu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Místo konání akce
Kroměříž
Stát konání akce
CZ - Česká republika
Datum zahájení akce
—
Datum ukončení akce
—
Celkový počet účastníků
121
Počet zahraničních účastníků
—
Typ akce podle státní přísl. účastníků
CST - Celostátní akce