Genové zdroje pšenice pro nové směry využití
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F22%3AN0000057" target="_blank" >RIV/25328859:_____/22:N0000057 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Genové zdroje pšenice pro nové směry využití
Popis výsledku v původním jazyce
Byly prezentovány odrůdy s barevným zrnem: AF Jumiko, první česká odrůda ozimé pšenice s purpurovou barvou zrna, specificky určená pro využití v potravinářství pro zdravou výživu lidí. Středně raná odrůda s výskytem antokyanů a zvýšeným obsahem luteinu v zrnu (registrace 2018), AF Oxana česká odrůda s modrým zrnem. Dosahuje vyšších výnosů ne Skorpion. Má vysoký obsah bílkovin, velmi vysoký Zelenyho test, vysokou vaznost mouky a objem pečiva, nízkou objemovou hmotnost zrna (registrace 2019). AF Zora první česká odrůda s černým zrnem, Odrůda se vyznačuje vysokým obsahem anthokyanů (registrace v roce 2021). Byly prezentovány linie se změněnou morfologií klasu a dva postery: „Pšenice s barevným zrnem a jejich význam“, „Změny morfotypu klasu pšenice“. Ukázky odrůd byly doplněný ochutnávkou pečiva z odrůd s barevným zrnem.
Název v anglickém jazyce
Gene resources of wheat for new directions of use
Popis výsledku anglicky
Winter varieties of common wheat with coloured grain were presented: AF Jumiko, the first Czech variety of winter wheat with a purple grain colour, specifically intended for use in the food industry for healthy human nutrition. Mid-early variety with anthocyanins and increased lutein content in the grain (registration 2018), AF Oxana Czech variety with blue grain. Achieves higher yields than Skorpion. It has a high protein content, a very high Zeleny test, high flour density and bread volume, low grain density (registration 2019). AF Zora, the first Czech variety with black grain, the variety is characterized by a high content of anthocyanins (registration in 2021). Thirteen wheat lines with altered spike morphology and two posters were presented: "Wheat with coloured grain and their importance", "Changes in wheat spike morphotype". Samples of varieties were complemented by a tasting of pastries from varieties with coloured grain.
Klasifikace
Druh
W - Uspořádání workshopu
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Místo konání akce
Kroměříž
Stát konání akce
CZ - Česká republika
Datum zahájení akce
—
Datum ukončení akce
—
Celkový počet účastníků
95
Počet zahraničních účastníků
—
Typ akce podle státní přísl. účastníků
CST - Celostátní akce