„Barevné pšenice“ jsou odrůdy pšenice s lepší nutriční kvalitou zrna
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F21%3AN0000048" target="_blank" >RIV/25328859:_____/21:N0000048 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.rostlinyprobudoucnost.eu/ctprb/novinky/zajimavosti/217-barevne-psenice-jsou-odrudy-psenice-s-lepsi-nutricni-kvalitou-zrna.html" target="_blank" >http://www.rostlinyprobudoucnost.eu/ctprb/novinky/zajimavosti/217-barevne-psenice-jsou-odrudy-psenice-s-lepsi-nutricni-kvalitou-zrna.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
„Barevné pšenice“ jsou odrůdy pšenice s lepší nutriční kvalitou zrna
Popis výsledku v původním jazyce
Pšenice s vysokým obsahem anthokyanů jsou atraktivní pro potravinářský průmysl. Vysoce hodnotné pigmenty přítomné v otrubách lze snadno extrahovat a využít jako funkční potraviny a přírodní barviva. Mohou také nahradit syntetická barviva běžně používaná v potravinách, léčivech nebo kosmetice. Přírodní přísady navíc zlepšují nutriční hodnotu, vzhled, texturu, chuť a skladovací vlastnosti potravinářských produktů, vyrobených z takových odrůd. Za velmi perspektivní lze pokládat pšenice s černým zrnem, které mají vyšší obsah antokyanů než pšenice s purpurovým nebo modrým zrnem. Název „černé zrno“ (black grain) je převzat ze zahraniční literatury kde se používá pro označení kombinace genů pro modrý aleuron a purpurový perikarp
Název v anglickém jazyce
"Colored wheats" are wheat varieties with better grain nutritional quality
Popis výsledku anglicky
Wheat with high anthocyanins content is attractive to the food industry. The high-valuable colored pigments in the bran can be easily extracted and used as functional foods and natural dyes. They can also replace synthetic dyes commonly used in food, medicine or cosmetics. In addition, natural ingredients improve the nutritional value, appearance, texture, taste, and storage properties of food products made from such varieties. Black grain wheat, which has a higher content of anthocyanins than purple or blue grain wheat, can be considered very promising. The name "black grain" is taken from foreign literature that describes the combination of genes for blue aleurone and purple pericarp.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910343" target="_blank" >QK1910343: Nové znaky pšenice pro zvýšení adaptačních možností v prostředí globální změny klimatu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů