Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

„Barevné pšenice“ jsou odrůdy pšenice s lepší nutriční kvalitou zrna

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F21%3AN0000048" target="_blank" >RIV/25328859:_____/21:N0000048 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.rostlinyprobudoucnost.eu/ctprb/novinky/zajimavosti/217-barevne-psenice-jsou-odrudy-psenice-s-lepsi-nutricni-kvalitou-zrna.html" target="_blank" >http://www.rostlinyprobudoucnost.eu/ctprb/novinky/zajimavosti/217-barevne-psenice-jsou-odrudy-psenice-s-lepsi-nutricni-kvalitou-zrna.html</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    „Barevné pšenice“ jsou odrůdy pšenice s lepší nutriční kvalitou zrna

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pšenice s vysokým obsahem anthokyanů jsou atraktivní pro potravinářský průmysl. Vysoce hodnotné pigmenty přítomné v otrubách lze snadno extrahovat a využít jako funkční potraviny a přírodní barviva. Mohou také nahradit syntetická barviva běžně používaná v potravinách, léčivech nebo kosmetice. Přírodní přísady navíc zlepšují nutriční hodnotu, vzhled, texturu, chuť a skladovací vlastnosti potravinářských produktů, vyrobených z takových odrůd. Za velmi perspektivní lze pokládat pšenice s černým zrnem, které mají vyšší obsah antokyanů než pšenice s purpurovým nebo modrým zrnem. Název „černé zrno“ (black grain) je převzat ze zahraniční literatury kde se používá pro označení kombinace genů pro modrý aleuron a purpurový perikarp

  • Název v anglickém jazyce

    "Colored wheats" are wheat varieties with better grain nutritional quality

  • Popis výsledku anglicky

    Wheat with high anthocyanins content is attractive to the food industry. The high-valuable colored pigments in the bran can be easily extracted and used as functional foods and natural dyes. They can also replace synthetic dyes commonly used in food, medicine or cosmetics. In addition, natural ingredients improve the nutritional value, appearance, texture, taste, and storage properties of food products made from such varieties. Black grain wheat, which has a higher content of anthocyanins than purple or blue grain wheat, can be considered very promising. The name "black grain" is taken from foreign literature that describes the combination of genes for blue aleurone and purple pericarp.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910343" target="_blank" >QK1910343: Nové znaky pšenice pro zvýšení adaptačních možností v prostředí globální změny klimatu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů