Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

A sensitive and economical electrochemical platform for detection of food additive tert-butylhydroquinone based on porous Co3O4 nanorods embellished chemically oxidized carbon black

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F46747885%3A24620%2F22%3A00010706" target="_blank" >RIV/46747885:24620/22:00010706 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713522000378?via=ihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713522000378?via=ihub</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2022.108844" target="_blank" >10.1016/j.foodcont.2022.108844</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    A sensitive and economical electrochemical platform for detection of food additive tert-butylhydroquinone based on porous Co3O4 nanorods embellished chemically oxidized carbon black

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Artificial food preservatives are widely utilized across the globe to prolong shelf life of food. In this paper, a highly sensitive and cost-effective electrochemical sensor for the nanomolar detection of synthetic antioxidant tert-butyl hydroquinone (TBHQ) commonly used as a food preservative is reported. A hybrid nanocomposite was sonochemically prepared by embedding surface functionalized carbon black (FCB) on spinel Co3O4 nanorods. We used oxalic acid mediated co-precipitation approach in the synthesis of highly porous Co3O4 nanorods and CB was chemically oxidized using acid-treatment. Significant characterization techniques including XRD, SEM, mapping, Raman spectroscopy, FTIR, and EIS were utilized for analyzing morphological and structural properties of materials. The prepared hybrid nanocomposite modified electrode exhibited excellent electrochemical performance. A high sensitivity of 7.94 mu A mu M-1 cm(-2), ultra-low detection limit of 1 nM, and quantification limit of 5 nM was achieved in TBHQ detection based on the modified electrode. Furthermore, the practicality of the developed electrochemical sensor in TBHQ detection is confirmed by conducting real sample analysis experiment in beef tallow, peanut oil, and lake water resulting in adequate recovery values.

  • Název v anglickém jazyce

    A sensitive and economical electrochemical platform for detection of food additive tert-butylhydroquinone based on porous Co3O4 nanorods embellished chemically oxidized carbon black

  • Popis výsledku anglicky

    Artificial food preservatives are widely utilized across the globe to prolong shelf life of food. In this paper, a highly sensitive and cost-effective electrochemical sensor for the nanomolar detection of synthetic antioxidant tert-butyl hydroquinone (TBHQ) commonly used as a food preservative is reported. A hybrid nanocomposite was sonochemically prepared by embedding surface functionalized carbon black (FCB) on spinel Co3O4 nanorods. We used oxalic acid mediated co-precipitation approach in the synthesis of highly porous Co3O4 nanorods and CB was chemically oxidized using acid-treatment. Significant characterization techniques including XRD, SEM, mapping, Raman spectroscopy, FTIR, and EIS were utilized for analyzing morphological and structural properties of materials. The prepared hybrid nanocomposite modified electrode exhibited excellent electrochemical performance. A high sensitivity of 7.94 mu A mu M-1 cm(-2), ultra-low detection limit of 1 nM, and quantification limit of 5 nM was achieved in TBHQ detection based on the modified electrode. Furthermore, the practicality of the developed electrochemical sensor in TBHQ detection is confirmed by conducting real sample analysis experiment in beef tallow, peanut oil, and lake water resulting in adequate recovery values.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    FOOD CONTROL

  • ISSN

    0956-7135

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    136

  • Číslo periodika v rámci svazku

    JUN

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000748663200007

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85123233256