Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nanomolar detection of food additive tert-butylhydroquinone in edible oils based on novel ternary metal oxide embedded beta-cyclodextrin functionalized carbon black

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F46747885%3A24620%2F22%3A00010730" target="_blank" >RIV/46747885:24620/22:00010730 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814621028739?via=ihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814621028739?via=ihub</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131867" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2021.131867</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nanomolar detection of food additive tert-butylhydroquinone in edible oils based on novel ternary metal oxide embedded beta-cyclodextrin functionalized carbon black

  • Popis výsledku v původním jazyce

    It is pivotal to precisely detect food preservatives to ascertain food quality and safety. In this work, we report the sensitive electrochemical detection of widely used cytotoxic food preservative tert-butylhydroquinone (TBHQ). A novel nanocomposite was sonochemically prepared by embedding ternary metal oxide (TMO) comprising ZnO, CuO, and MgO in beta-cyclodextrin (beta-CD) functionalized carbon black (CB). The properties of the prepared nanocomposite were evaluated by employing multiple characterization methods. The nanocomposite fabricated on a screen printed carbon electrode exhibited exceptional electrocatalytic activity towards TBHQ detection, evident from the resultant very low detection limit of 1 nM and high sensitivity of 22.67 mu A mu M-1 cm(-2). Moreover, the developed TBHQ sensor evinced all the important traits of a good electrochemical sensor including excellent selectivity, stability, reproducibility, and repeatability. Furthermore, for validating practical feasibility of TBHQ detection, we successfully determined this food additive in edible oils.

  • Název v anglickém jazyce

    Nanomolar detection of food additive tert-butylhydroquinone in edible oils based on novel ternary metal oxide embedded beta-cyclodextrin functionalized carbon black

  • Popis výsledku anglicky

    It is pivotal to precisely detect food preservatives to ascertain food quality and safety. In this work, we report the sensitive electrochemical detection of widely used cytotoxic food preservative tert-butylhydroquinone (TBHQ). A novel nanocomposite was sonochemically prepared by embedding ternary metal oxide (TMO) comprising ZnO, CuO, and MgO in beta-cyclodextrin (beta-CD) functionalized carbon black (CB). The properties of the prepared nanocomposite were evaluated by employing multiple characterization methods. The nanocomposite fabricated on a screen printed carbon electrode exhibited exceptional electrocatalytic activity towards TBHQ detection, evident from the resultant very low detection limit of 1 nM and high sensitivity of 22.67 mu A mu M-1 cm(-2). Moreover, the developed TBHQ sensor evinced all the important traits of a good electrochemical sensor including excellent selectivity, stability, reproducibility, and repeatability. Furthermore, for validating practical feasibility of TBHQ detection, we successfully determined this food additive in edible oils.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10400 - Chemical sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    FOOD CHEMISTRY

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    377

  • Číslo periodika v rámci svazku

    MAY

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000740924000003

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85122460437