Jakost sladu v závislosti na odrůdě, ročníku a technologii sladování u jarního ječmene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F46904841%3A_____%2F98%3A00010387" target="_blank" >RIV/46904841:_____/98:00010387 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jakost sladu v závislosti na odrůdě, ročníku a technologii sladování u jarního ječmene
Popis výsledku v původním jazyce
U souboru tří sladovnických odrůd ječmene jarního byly v ročnících 1994-1996 sledovány jednotlivé parametry sladovnické jakosti a možnosti jejich ovlivnění čtyřmi různými technologiemi sladování. Výsledky sladovacích technologií zhodnocené analýzou variance prokázaly vysoce průkazný vliv (P=0,01) odrůdy na obsah extraktu sladu a diastatickou mohutnost,průkazný P=0,05)na obsah relativního extraktu a Kolbachova čís.,nevýznamný vliv na konečný stupeň prokvašení,friabilitu sladu a obsah bílkovin.Ročník ve srovnání s odrůdou prokázal převažující vliv na hodnoty bílkovin,konečného stupně prokvašení a friability.Byla stanovena vysoce průkazná korelace mezi obsahem bílkovin v zrně a diastatickou mohutností (r=0,85**)a extraktem sladu(r=-0,49**)a Kolbachovým číslem r=-0,67**)a friabilitou(r=-0,76**).Další velmi důležitý kvalitativní parametr extrakt sladu vysoce kladně(r =0,76**)koreloval s Kolbachovým číslem a průkazně r=0,37*)s relativním extraktem.
Název v anglickém jazyce
Malting quality in dependence on genotype, year and malting technology in spring barley
Popis výsledku anglicky
One-third of spring barley production is used for malt, and subsequently beer production in 1994-1996.Changed conditions of malting processes showed highly significant effects on Kolbach index, diastatic power and final attenuation. Relative extract at 45°C and malt friability were affected only significantly (P=0.05). The analysis showed that the adjusted malting process could not affect values of the decisive malting parameter, malt extract content, and protein content either. Most of all, the highlysignificant positive correlation was found between grain protein content and diastatic power (r=0.85**). Highly significant negative correlations were assessed between grain protein content and the following parameters: malt extract (r=-0.49**), Kolbachindex (r=-0.67**), and friability (r=-0.76**). Other very important qualitative parameter, malt extract, correlated with Kolbach index highly significantly (r=0.76**) and with relative extract significantly (r=0.37**).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA510%2F94%2F1441" target="_blank" >GA510/94/1441: Studium a tvorba genotypů sladovnického ječmene s nízkým obsahem antokyanogenů pro výrobu sladu a koloidně stabilních piv</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
1998
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Rostlinná Výroba
ISSN
—
e-ISSN
—
Svazek periodika
44
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
45-50
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—