The dependence of malt quality on the variety and year
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F13%3A%230000801" target="_blank" >RIV/60193697:_____/13:#0000801 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://kvasnyprumysl.cz/en/journal/2013/7-8" target="_blank" >http://kvasnyprumysl.cz/en/journal/2013/7-8</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The dependence of malt quality on the variety and year
Popis výsledku v původním jazyce
Eleven spring barley varieties from harvest years 2009, 2010 and 2011 were studied. Eight basic technological parameters of malt for the determination of malting quality of barley were assessed: content of nitrogenous substances in barley, malt extract,relative extract at 45 °C, Kolbach index, diastatic power, apparent attenuation, friability and ?-glucan content in sweet wort. Results of the statistical analysis showed that the variety, year and locality significantly affected the studied parameters and contributed to a variability of the individual parameters from 6.61 % to 60.12 %. The highest effect of the genetic material was recorded in the parameter of diastatic power. Differences between years affected especially a variability of Kolbach index. More positive and negative statistically significant relationships were determined between the studied parameters (protein content and friability r = 0.46; extract and friability r = 0.55; relative extract at 45 °C and Kolbach index r =
Název v anglickém jazyce
The dependence of malt quality on the variety and year
Popis výsledku anglicky
Eleven spring barley varieties from harvest years 2009, 2010 and 2011 were studied. Eight basic technological parameters of malt for the determination of malting quality of barley were assessed: content of nitrogenous substances in barley, malt extract,relative extract at 45 °C, Kolbach index, diastatic power, apparent attenuation, friability and ?-glucan content in sweet wort. Results of the statistical analysis showed that the variety, year and locality significantly affected the studied parameters and contributed to a variability of the individual parameters from 6.61 % to 60.12 %. The highest effect of the genetic material was recorded in the parameter of diastatic power. Differences between years affected especially a variability of Kolbach index. More positive and negative statistically significant relationships were determined between the studied parameters (protein content and friability r = 0.46; extract and friability r = 0.55; relative extract at 45 °C and Kolbach index r =
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
7-8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
182-189
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—