Menu engineering v moderní restauraci
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F47813059%3A19240%2F17%3AA0000869" target="_blank" >RIV/47813059:19240/17:A0000869 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Menu engineering v moderní restauraci
Popis výsledku v původním jazyce
Restaurace jsou místem, kam lidé chodí z mnoho účelů. Tím samozřejmě prioritním je uspokojení fyziologické potřeby. Tedy uspokojení pocitu hladu. Samozřejmě potřeby se průběhem času nemění, ale přání jak je uspokojit se na druhou stranu mění neustále. Člověk stále prahne po kvalitě, hledá inovace, rozmanitost a různorodost. Proto dnes máme restaurace různých regionů – asijské, francouzské, italské a s různým sortimentem pokrmů. Veganské, fast foody, slow food restaurace, makromolekulární a další. To co je všechny spojuje je jeden z nejdůležitějších nástrojů řízení restaurace. Gastronomická nabídka, menu neboli jídelní lístek. Jedná se o ucelenou nabídku po sobě jdoucích pokrmů. Nejdříve se jídelní lístky zveřejňovaly na kartonových nebo dřevěných vývěskách jako seznam dostupných jídel. Později se jídelní lístek přestěhoval dovnitř restaurace jako dřevěná visačka na opasku obsluhy. Tak vznikl zvyk číst zákazníkům nabídku, protože většina z nich byla negramotná. Dnešní podoba jídelního lístku nabízí více možností než jeho předchůdci. Dnes je jídelní lístek nástrojem účinné prezentace podniku, jeho výkladní skříní a možností efektivního řízení. Těch funkcí má však daleko více a rovněž určité náležitosti.
Název v anglickém jazyce
Menu engineering in modern restaurant
Popis výsledku anglicky
Restaurants are a place where people go for many purposes. Of course, the satisfaction of physiological needs is a priority. So satisfying the feeling of hunger. Of course, needs do not change over time, but the desire to satisfy them, on the other hand, is constantly changing. One still longs for quality, looking for innovation, diversity and variety. That is why today we have restaurants from different regions - Asian, French, Italian and with a variety of dishes. Vegan, fast food, slow food restaurants, macromolecular and more. What unites them all is one of the most important restaurant management tools. Gastronomic offer, menu or menu. This is a comprehensive menu of consecutive dishes. Initially, menus were posted on cardboard or wooden signs as a list of available dishes. Later, the menu moved inside the restaurant like a wooden tag on the waistband. This created the habit of reading the offer to customers, because most of them were illiterate. Today's menu offers more options than its predecessors. Today, the menu is a tool for effective presentation of the company, its shop windows and the possibility of effective management. However, it has far more of those functions, as well as certain essentials.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
50204 - Business and management
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Gastronomie a cestovní ruch
ISBN
9788075102409
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
50-61
Počet stran knihy
196
Název nakladatele
Slezská univerzita v Opavě
Místo vydání
Opava
Kód UT WoS kapitoly
—