Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Menu engineering v moderní restauraci

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F47813059%3A19240%2F17%3AA0000869" target="_blank" >RIV/47813059:19240/17:A0000869 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Menu engineering v moderní restauraci

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Restaurace jsou místem, kam lidé chodí z mnoho účelů. Tím samozřejmě prioritním je uspokojení fyziologické potřeby. Tedy uspokojení pocitu hladu. Samozřejmě potřeby se průběhem času nemění, ale přání jak je uspokojit se na druhou stranu mění neustále. Člověk stále prahne po kvalitě, hledá inovace, rozmanitost a různorodost. Proto dnes máme restaurace různých regionů – asijské, francouzské, italské a s různým sortimentem pokrmů. Veganské, fast foody, slow food restaurace, makromolekulární a další. To co je všechny spojuje je jeden z nejdůležitějších nástrojů řízení restaurace. Gastronomická nabídka, menu neboli jídelní lístek. Jedná se o ucelenou nabídku po sobě jdoucích pokrmů. Nejdříve se jídelní lístky zveřejňovaly na kartonových nebo dřevěných vývěskách jako seznam dostupných jídel. Později se jídelní lístek přestěhoval dovnitř restaurace jako dřevěná visačka na opasku obsluhy. Tak vznikl zvyk číst zákazníkům nabídku, protože většina z nich byla negramotná. Dnešní podoba jídelního lístku nabízí více možností než jeho předchůdci. Dnes je jídelní lístek nástrojem účinné prezentace podniku, jeho výkladní skříní a možností efektivního řízení. Těch funkcí má však daleko více a rovněž určité náležitosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Menu engineering in modern restaurant

  • Popis výsledku anglicky

    Restaurants are a place where people go for many purposes. Of course, the satisfaction of physiological needs is a priority. So satisfying the feeling of hunger. Of course, needs do not change over time, but the desire to satisfy them, on the other hand, is constantly changing. One still longs for quality, looking for innovation, diversity and variety. That is why today we have restaurants from different regions - Asian, French, Italian and with a variety of dishes. Vegan, fast food, slow food restaurants, macromolecular and more. What unites them all is one of the most important restaurant management tools. Gastronomic offer, menu or menu. This is a comprehensive menu of consecutive dishes. Initially, menus were posted on cardboard or wooden signs as a list of available dishes. Later, the menu moved inside the restaurant like a wooden tag on the waistband. This created the habit of reading the offer to customers, because most of them were illiterate. Today's menu offers more options than its predecessors. Today, the menu is a tool for effective presentation of the company, its shop windows and the possibility of effective management. However, it has far more of those functions, as well as certain essentials.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50204 - Business and management

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Gastronomie a cestovní ruch

  • ISBN

    9788075102409

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    50-61

  • Počet stran knihy

    196

  • Název nakladatele

    Slezská univerzita v Opavě

  • Místo vydání

    Opava

  • Kód UT WoS kapitoly