HÝBL, M., URBAN, J., VÁCLAVÍKOVÁ, J., GRIGA, M. (2001): Evaluation of Pea Genetic Resources Collection for Seed Starch, Amylose/Amylopectin and Protein Content. Czech J. Genet. Plant Breed., 37, (4) 114 - 123.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F48392952%3A_____%2F01%3A91631_2" target="_blank" >RIV/48392952:_____/01:91631_2 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
HÝBL, M., URBAN, J., VÁCLAVÍKOVÁ, J., GRIGA, M. (2001): Evaluation of Pea Genetic Resources Collection for Seed Starch, Amylose/Amylopectin and Protein Content. Czech J. Genet. Plant Breed., 37, (4) 114 - 123.
Popis výsledku v původním jazyce
There is growing interest in pea seed starch and mainly its component amylose for non-food utilisation. 402 accessions of the Czech National Collection of Pea Genetic Resources were analysed in a one-year trial for seed starch, amylose/amylopectin and crude protein content. The accessions were divided according to seed shape and starch, amylose/amylopectin and crude protein content into the 9 classes. Classification scales for evaluation of these characteristics were proposed. The starch content of smooth, wrinkled and intermediate peas was correlated with amylose, amylopectin and crude protein content. Results of screening could be considered as a preliminary source of information for breeding of pea varieties with improved starch and amylose content.
Název v anglickém jazyce
HÝBL, M., URBAN, J., VÁCLAVÍKOVÁ, J., GRIGA, M. (2001): Evaluation of Pea Genetic Resources Collection for Seed Starch, Amylose/Amylopectin and Protein Content. Czech J. Genet. Plant Breed., 37, (4) 114 - 123.
Popis výsledku anglicky
There is growing interest in pea seed starch and mainly its component amylose for non-food utilisation. 402 accessions of the Czech National Collection of Pea Genetic Resources were analysed in a one-year trial for seed starch, amylose/amylopectin and crude protein content. The accessions were divided according to seed shape and starch, amylose/amylopectin and crude protein content into the 9 classes. Classification scales for evaluation of these characteristics were proposed. The starch content of smooth, wrinkled and intermediate peas was correlated with amylose, amylopectin and crude protein content. Results of screening could be considered as a preliminary source of information for breeding of pea varieties with improved starch and amylose content.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EP9163" target="_blank" >EP9163: Šlechtění hrachu (Pisum sativum L.) na vysoký obsah amylosy pro průmyslové využití</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Genetic and Plant Breeding
ISSN
1212-1975
e-ISSN
—
Svazek periodika
37
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
114-123
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—