Isolation of starch and protein from pea seeds
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024138" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024138 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Isolation of starch and protein from pea seeds
Popis výsledku v původním jazyce
Legume is important food in healthy nutrition - as a source of complex carbohydrates, proteins and dietary fibre, having significant amounts of vitamins and minerals, and high energetic value. It contain high amount of slowly digestible starches (SDS), and legumes have relatively low glycemic index (GI ~ 30). There are many varieties of pea with different properties and composition, smooth or wrinkled seeded. Pea starch contains more amylose than commonly used starches therefore it is suitable materialfor producing biodegradable packages, paper and corrugated boards. Garden (green) pea, cultivar Radovan, was tested for starch and protein isolation in laboratory. Hulled pea contained 31.2 % of starch with high content of amylose, 32.3 % of proteins and2.0 % of lipids in dry matter. The results were obtained with 8 experiments coming from dehulled and unhulled pea. At first the seeds were either milled (and the flour was sieved in some experiments) and then mixed with water or a liquid
Název v anglickém jazyce
Isolation of starch and protein from pea seeds
Popis výsledku anglicky
Legume is important food in healthy nutrition - as a source of complex carbohydrates, proteins and dietary fibre, having significant amounts of vitamins and minerals, and high energetic value. It contain high amount of slowly digestible starches (SDS), and legumes have relatively low glycemic index (GI ~ 30). There are many varieties of pea with different properties and composition, smooth or wrinkled seeded. Pea starch contains more amylose than commonly used starches therefore it is suitable materialfor producing biodegradable packages, paper and corrugated boards. Garden (green) pea, cultivar Radovan, was tested for starch and protein isolation in laboratory. Hulled pea contained 31.2 % of starch with high content of amylose, 32.3 % of proteins and2.0 % of lipids in dry matter. The results were obtained with 8 experiments coming from dehulled and unhulled pea. At first the seeds were either milled (and the flour was sieved in some experiments) and then mixed with water or a liquid
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
CHISA 2010
ISBN
978-80-02-02210-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Název nakladatele
Process Engineering Publisher, Novosad, J.
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—