Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Isolation of starch and protein from pea seeds

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024138" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024138 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Isolation of starch and protein from pea seeds

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Legume is important food in healthy nutrition - as a source of complex carbohydrates, proteins and dietary fibre, having significant amounts of vitamins and minerals, and high energetic value. It contain high amount of slowly digestible starches (SDS), and legumes have relatively low glycemic index (GI ~ 30). There are many varieties of pea with different properties and composition, smooth or wrinkled seeded. Pea starch contains more amylose than commonly used starches therefore it is suitable materialfor producing biodegradable packages, paper and corrugated boards. Garden (green) pea, cultivar Radovan, was tested for starch and protein isolation in laboratory. Hulled pea contained 31.2 % of starch with high content of amylose, 32.3 % of proteins and2.0 % of lipids in dry matter. The results were obtained with 8 experiments coming from dehulled and unhulled pea. At first the seeds were either milled (and the flour was sieved in some experiments) and then mixed with water or a liquid

  • Název v anglickém jazyce

    Isolation of starch and protein from pea seeds

  • Popis výsledku anglicky

    Legume is important food in healthy nutrition - as a source of complex carbohydrates, proteins and dietary fibre, having significant amounts of vitamins and minerals, and high energetic value. It contain high amount of slowly digestible starches (SDS), and legumes have relatively low glycemic index (GI ~ 30). There are many varieties of pea with different properties and composition, smooth or wrinkled seeded. Pea starch contains more amylose than commonly used starches therefore it is suitable materialfor producing biodegradable packages, paper and corrugated boards. Garden (green) pea, cultivar Radovan, was tested for starch and protein isolation in laboratory. Hulled pea contained 31.2 % of starch with high content of amylose, 32.3 % of proteins and2.0 % of lipids in dry matter. The results were obtained with 8 experiments coming from dehulled and unhulled pea. At first the seeds were either milled (and the flour was sieved in some experiments) and then mixed with water or a liquid

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    CHISA 2010

  • ISBN

    978-80-02-02210-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Process Engineering Publisher, Novosad, J.

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku