Jak ovlivňují některé prvky řízení stáda složení a vlastnosti mléka?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F06%3A%230000041" target="_blank" >RIV/49608851:_____/06:#0000041 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jak ovlivňují některé prvky řízení stáda složení a vlastnosti mléka?
Popis výsledku v původním jazyce
Odborná práce pojednává o produkčních poruchách a změnách v mléce, které jsou ve spojitosti s mléčnou užitkovostí. S ohledem na hodnocení možného vlivu vysoké mléčné užitkovosti na hodnoty složení a vlastností mléka je zřejmé, že u vyšších absolutních arelativních rozdílů v mléčné užitkovosti mezi srovnávanými skupinami (1 a 2) u holštýnského plemene pokud je srovnáno k plemeni České strakaté byly některé dopady lehčí u Holštýna. Zejména u mléčných ukazatelů zdravotního stavu. Toto plemeno je pravděpodobně v důsledku jeho metabolismu méně citlivé k dopadům vysoké mléčné užitkovosti na vlastnosti mléka a fyziologii laktace. Na druhé straně u něho byly nižší absolutní obsahy významných mléčných složek ve smyslu účinnosti zpracovatelské technologie a výživy spotřebitelů ve srovnání k dojnicím českého strakatého plemene.
Název v anglickém jazyce
What are influences of some elements of herd management on milk composition and properties?
Popis výsledku anglicky
The professional work is about production disorders and milk changes, which are in connection with milk yield. Regarding the evaluation of possible impacts of high milk yield on values of milk composition and properties it is perceptible that at higher absolute and relative difference in milk yield between compared groups (1 and 2) in Holstein breed as compared to Bohemian Spotted cattle the some impacts were lighter in Holstein breed. In particular in health state milk indicators. This breed is probably less susceptible to impacts of high milk yield on milk propertis and lactation physiology due to its metabolism. On the other hand, there were the lower absolute contents of important milk components in terms of the processing technology effectivenessand nutrition of the consumers in comparison to Bohemian Spotted dairy cows. The yeast cultures (KV) can have positive effects on dairy cow lactation.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46086" target="_blank" >1G46086: STRATEGIE CHOVU DOJNIC V KONKURENČNÍCH PODMÍKÁCH</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mliekarstvo
ISSN
1210-3144
e-ISSN
—
Svazek periodika
37
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
30-36
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—