Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zdravotní stav a plodnost dojnic jako odraz welfare chovu a kvality mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F06%3A%230000274" target="_blank" >RIV/49608851:_____/06:#0000274 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zdravotní stav a plodnost dojnic jako odraz welfare chovu a kvality mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Welfare zvířat je důležitý pro jejich zdraví a kvalitu živočišných produktů. Obsah volných mastných kyselin (FFAs = VMK) v mléce je parametr jeho technologické kvality a také parametr zdraví dojnic. Obsah FFAs v mléce je obvykle ovlivněn negativním energetickým metabolismem dojnic, produkčními poruchami dojnic a také lipomobilizací, ketózou a mastitidou. Dalšími vlivy jsou mechanismus transportu mléka při dojení a uchovávání, mikrobiologická kontaminace lipolytickými bakteriemi, psychrotrofními i termorezistentními se spórami (lypolýza). In: Vliv výrobních faktorů a welfare na zdraví a plodnost dojnic a kvalitu a bezpečnost mléka jako potravinové suroviny, Rapotín, 12.10. 2006, 60-73. ISBN 80-903142-6-0.

  • Název v anglickém jazyce

    The health state and fertility of dairy cows as reflection of animal keeping welfare and milk quality

  • Popis výsledku anglicky

    Welfare of animals is important for their health and for the quality of animal products. Content of free fatty acids (FFAs = VMK) in milk is a parameter of milk technological quality and dairy cow health state as well. Milk FFAs content is influenced usually by the: negative energy metabolism of cows; production disorders of dairy cows such as lipomobilisation, ketosis and mastitis; mechanical loading of milk at milking, transport and storage; microbiological contamination with lipolytic bacteria such as psychrotrophic and thermoresistant with spores (lipolysis). In: Vliv výrobních faktorů a welfare na zdraví a plodnost dojnic a kvalitu a bezpečnost mléka jako potravinové suroviny, Rapotín, 12.10. 2006, 60-73. ISBN 80-903142-6-0.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF4145" target="_blank" >QF4145: Parametrická analýza a multikriteriální hodnocení technologických systémů pro chov dojnic a krav bez tržní produkce mléka z hlediska požadavků EU, zlepšení enviromentálních funkcí a kvality produktů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů