Vliv přídavku esenciálních aminokyselin na kvalitu mléka dojnic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F06%3A%230000276" target="_blank" >RIV/49608851:_____/06:#0000276 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv přídavku esenciálních aminokyselin na kvalitu mléka dojnic
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem pokusu bylo stanovit vliv přídavku sojového proteinu HP 300 obohaceného aminokyselinami lysinem (Lys), methioninem (Met) a histidinem (His), podaného buď ve formě prášku (C) nebo ruminálně chráněných tablet (T) do bachoru dojnic, na množství a obsahové složení mléka. Pokus byl proveden na 3 laktujících holštýnských dojnicích s průměrnou hmotností 523 kg. Průměrná mléčná užitkovost ve skupině C byla 16.73 kg a byla průkazně nižší než ve skupině T (17.8 kg, P<0.05). Obsah proteinu, tuku a laktózy (%) nebyl pokusným zásahem ovlivněn. Denní produkce proteinu byla nižší ve skupině C (529.5 g/d) než ve skupině T (569.3 g/d, P<0.05). Zvýšení produkce proteinu ve skupině T se projevilo výrazným zvýšením procentického obsahu a denní produkce kaseinu v mléce. In: Vliv výrobních faktorů a welfare na zdraví a plodnost dojnic a kvalitu a bezpečnost mléka jako potravinové suroviny, Rapotín, 12.10. 2006, 57-59, ISBN 80-903142-6-0.
Název v anglickém jazyce
The effect of essential amino acids supplement on the quality of milk of lactating dairy cows
Popis výsledku anglicky
The objective of the experiment was to determine the influence of soya-protein HP 300 enriched with amino acids lysine (Lys), methionine (Met) and histidine (His) added either as a powder (C) or in the form of rumen-protected tablets (T) to rumen of dairy cows on the yield and composition of milk. The experiment was carried out on three lactating Holstein cows of average weight of 523 kg. Average milk yield recorded in C was 16.73 kg and was significantly lower than that recorded in T (17.8 kg, P<0.05).Protein, fat and lactose content were unaffected by the treatment. Protein yield was lower (529.5 g/d) in the C than in the T (569.3 g/d, P<0.05). The increase in milk protein yield in the T was followed closely by progressive increases in casein content and yield. In: Vliv výrobních faktorů a welfare na zdraví a plodnost dojnic a kvalitu a bezpečnost mléka jako potravinové suroviny, Rapotín, 12.10. 2006, 57-59, ISBN 80-903142-6-0.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46086" target="_blank" >1G46086: STRATEGIE CHOVU DOJNIC V KONKURENČNÍCH PODMÍKÁCH</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů