Doplněk extrudovaných řepkových pokrutin a extrudované plnotučné sóji laktujícím dojnicím krmených dávkou na bázi kukuřičné siláže
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F07%3A8P005987" target="_blank" >RIV/49608851:_____/07:8P005987 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Doplněk extrudovaných řepkových pokrutin a extrudované plnotučné sóji laktujícím dojnicím krmených dávkou na bázi kukuřičné siláže
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem tohoto experimentu bylo porovnat vliv proteinového doplňku extrudovaných řepkových pokrutin (EŘP) a extrudované plnotučné sóji (EPS) na příjem živin a užitkovost dojnic krmených krmnou dávkou na bázi kukuřičné siláže. Pokus byl realizován ve formě?cross over? designu na čtyřech dojnicích rozdělených do dvou skupin ve dvou periodách o délce šest týdnů. V příjmu sušiny nebyl mezi EŘP a EPS zaznamenán prokazatelný rozdíl (18,6 vs. 18,8 kg/den). Skupina s EŘP přijala průkazně vyšší množství proteinu(2,36 vs. 2,13 kg/den; P<0,001) a NDF (7,02 vs. 6,83 kg/den; P<0,05) ve srovnání se skupinou EPS. Nižší nádoj (21,8 vs. 23,8 kg/den; P<0,001), nižší výtěžnost mléčného proteinu (697 vs. 755 g/den; P<0,001) a nižší nádoj korigovaný na přijaté množství proteinu (9,3 vs. 10,6 kg/kg, den; P<0,001) byly zaznamenány u skupiny EŘP. V pokusu s dojnicemi na kukuřičné siláži s doplňkem EŘP byla prokázána nižší efektivita využití přijatého proteinu na mléčnou produkci ve srovnání s EPS.
Název v anglickém jazyce
Supplement of extruded rapeseed cake and extruded full-fat soya to maize silage-based diet of lactating dairy cows
Popis výsledku anglicky
The aim of this experiment was to compare the effect of extruded rapeseed cake (EŘP) and extruded full fat soya (EPS) on nutrients intake and performance of dairy cows fed a diet based on maize silage. The experiment was carried out in the form of ?cross-over? design on 4 dairy cows divided into 2 groups in 2 periods of 6 weeks. No significant difference was found in DMI between EŘP and EPS (18.6 vs. 18.8 kg/day). Group with EŘP ingested significantly higher amount of protein (2.36 vs. 2.13 kg/day; P<0.001) and NDF (7.02 vs. 6.83 kg/day; P<0.05) in comparison with EPS. Lower milk yield (21.8 vs. 23.8 kg/day; P<0.001), lower milk protein yield (697 vs. 755 g/day; P<0.001) and lower milk yield corrected for protein intake (9.3 vs. 10.6 kg/kg/day; P<0.001) was found in group with EŘP. In experiment with dairy cows fed maize silage with EŘP supplement the lower utilisation effeciency of ingested protein for milk production was confirmed in comparison with EPS.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B44037" target="_blank" >1B44037: Kontrola procesu zvýšení kvality mléka a mléčných výrobků dotací chráněných esenciálních aminokyselin.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výkrm skotu a nové metody hodnocení konzervovaných krmiv (významné faktory kvality hovězího masa a jeho zpracování)
ISBN
978-80-903142-9-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
90-93
Název nakladatele
Výzkumný ústav pro chov skotu, s. r. o.
Místo vydání
Rapotín
Místo konání akce
Pohořelice
Datum konání akce
6. 9. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—