Využití in vitro a in vivo metod ke studiu kvality pšenice (Triticum aestivum L.) pro výživu přežvýkavců
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A8P005110" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:8P005110 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25328859:_____/08:#0000390 RIV/49608851:_____/08:#0000251
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Study of wheat (Triticum aestivum L.) quality for feeding ruminants using in vitro and in vivo methods
Popis výsledku v původním jazyce
Nutrients digestibility and parameters of nutritive value for ruminants of the two winter wheat (Triticum aestivum L.) cultivars were evaluated by means in vivo balance trial performed by regression method on two groups of heifers with an increasing proportion of grain in DM (from 6 to 46%). Sulamit and Rapsodia, chosen on the base of the two in vitro tests from a set of 25 cultivars (grown in the years 2002-2004) reached significant differences in vitro DM disappearance (by 12.2% DM) and DM fermentability (by 43.7-78.6 ml.g-1 DM, P<0.05). In vivo digestibility of crude protein, nitrogen-free extract, organic matter, parameters of N retention, energy concentrations (metabolisable energy, net energy for lactation and for fattening) and parameters in PDIsystem (especially PDIE) increased along with grain proportion in the diet. At the comparable proportion of grain in the ration the positive differences were significantly higher (P<0.05) for Sulamit than Rapsodia.
Název v anglickém jazyce
Study of wheat (Triticum aestivum L.) quality for feeding ruminants using in vitro and in vivo methods
Popis výsledku anglicky
Nutrients digestibility and parameters of nutritive value for ruminants of the two winter wheat (Triticum aestivum L.) cultivars were evaluated by means in vivo balance trial performed by regression method on two groups of heifers with an increasing proportion of grain in DM (from 6 to 46%). Sulamit and Rapsodia, chosen on the base of the two in vitro tests from a set of 25 cultivars (grown in the years 2002-2004) reached significant differences in vitro DM disappearance (by 12.2% DM) and DM fermentability (by 43.7-78.6 ml.g-1 DM, P<0.05). In vivo digestibility of crude protein, nitrogen-free extract, organic matter, parameters of N retention, energy concentrations (metabolisable energy, net energy for lactation and for fattening) and parameters in PDIsystem (especially PDIE) increased along with grain proportion in the diet. At the comparable proportion of grain in the ration the positive differences were significantly higher (P<0.05) for Sulamit than Rapsodia.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3133" target="_blank" >QF3133: Výzkum výživné hodnoty zrna rozdílných druhů a typů obilovin pro intenzivní krmné technologie vysokoprodukčních přežvýkavců.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
53
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
253-264
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—