Výživná hodnota zrna pšenice, ječmene a tritikale pro přežvýkavce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A%230000250" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:#0000250 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25328859:_____/08:#0000393
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výživná hodnota zrna pšenice, ječmene a tritikale pro přežvýkavce
Popis výsledku v původním jazyce
Zrno odrůd ozimé pšenice (Sulamit a Rapsodia), jarního ječmene (Orthega a Amulet) a tritikale ozimého (Modus a Kitaro), vybraných na základě diferencí v chemickém složení, míře a rychlosti fermentace v testech in vitro bylo použito pro hodnocení výživnéhodnoty pro přežvýkavce v bilančních pokusech in vivo na jalovicích. Výsledky hodnocení stravitelnosti živin (N-látek, vlákniny, bezdusíkatých látek výtažkových a organické hmoty), retence dusíku a ukazatelů energetického (netto energie laktace a netto energie pro výkrm) a dusíkatého (PDIN a PDIE) metabolismu, získané ve třech bilančních pokusech s regresním uspořádáním za použití odstupňovaných podílů sušiny zrna v sušině krmné dávky, prokázaly diference mezi studovanými druhy. Porovnání výsledků pokusů in vivo a in vitro potvrdilo možnost výběru rozdílných odrůd obilovin s diferencovanou výživnou hodnotou zrna pro přežvýkavce.
Název v anglickém jazyce
Nutritional quality of wheat, barley and triticale grain for ruminants
Popis výsledku anglicky
Grain of winter wheat (Sulamit and Rapsodia), spring barley (Orthega and Amulet) and winter triticale (Modus and Kitaro) cultivars, selected based on differences in chemical composition, fermentation rate and speed in in vitro tests was used to evaluatea nutritive value for ruminants in in vivo balance experiments with heifers. Results of the evaluation of nutrient digestibility (N-substances, nitrogen-free extract and organic matter), nitrogen retention and parameters of energy (net energy for lactation and net energy for fattening) and nitrogen metabolism (PDIN and PDIE) obtained in three balance experiments in regression arrangement with increasing proportions of grain dry matter in diet dry matter, confirmed differences among the examined cereal species. The comparison of the results from in vivo and in vitro experiments confirmed a possibility of selecting different cereal cultivars with differentiated grain nutritive value for ruminants.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3133" target="_blank" >QF3133: Výzkum výživné hodnoty zrna rozdílných druhů a typů obilovin pro intenzivní krmné technologie vysokoprodukčních přežvýkavců.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—