Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výživná hodnota zrna pšenice, ječmene a tritikale pro přežvýkavce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A%230000250" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:#0000250 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/25328859:_____/08:#0000393

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výživná hodnota zrna pšenice, ječmene a tritikale pro přežvýkavce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zrno odrůd ozimé pšenice (Sulamit a Rapsodia), jarního ječmene (Orthega a Amulet) a tritikale ozimého (Modus a Kitaro), vybraných na základě diferencí v chemickém složení, míře a rychlosti fermentace v testech in vitro bylo použito pro hodnocení výživnéhodnoty pro přežvýkavce v bilančních pokusech in vivo na jalovicích. Výsledky hodnocení stravitelnosti živin (N-látek, vlákniny, bezdusíkatých látek výtažkových a organické hmoty), retence dusíku a ukazatelů energetického (netto energie laktace a netto energie pro výkrm) a dusíkatého (PDIN a PDIE) metabolismu, získané ve třech bilančních pokusech s regresním uspořádáním za použití odstupňovaných podílů sušiny zrna v sušině krmné dávky, prokázaly diference mezi studovanými druhy. Porovnání výsledků pokusů in vivo a in vitro potvrdilo možnost výběru rozdílných odrůd obilovin s diferencovanou výživnou hodnotou zrna pro přežvýkavce.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional quality of wheat, barley and triticale grain for ruminants

  • Popis výsledku anglicky

    Grain of winter wheat (Sulamit and Rapsodia), spring barley (Orthega and Amulet) and winter triticale (Modus and Kitaro) cultivars, selected based on differences in chemical composition, fermentation rate and speed in in vitro tests was used to evaluatea nutritive value for ruminants in in vivo balance experiments with heifers. Results of the evaluation of nutrient digestibility (N-substances, nitrogen-free extract and organic matter), nitrogen retention and parameters of energy (net energy for lactation and net energy for fattening) and nitrogen metabolism (PDIN and PDIE) obtained in three balance experiments in regression arrangement with increasing proportions of grain dry matter in diet dry matter, confirmed differences among the examined cereal species. The comparison of the results from in vivo and in vitro experiments confirmed a possibility of selecting different cereal cultivars with differentiated grain nutritive value for ruminants.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3133" target="_blank" >QF3133: Výzkum výživné hodnoty zrna rozdílných druhů a typů obilovin pro intenzivní krmné technologie vysokoprodukčních přežvýkavců.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    56

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus