Food consumption and diet quality choices of Roma in Romania: a counterfactual analysis
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49777513%3A23510%2F18%3A43950962" target="_blank" >RIV/49777513:23510/18:43950962 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12571-018-0781-8" target="_blank" >https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12571-018-0781-8</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s12571-018-0781-8" target="_blank" >10.1007/s12571-018-0781-8</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Food consumption and diet quality choices of Roma in Romania: a counterfactual analysis
Popis výsledku v původním jazyce
This paper analyses the diet quality aspect of food security of Roma in Romania. We employed a modified Blinder-Oaxaca decomposition technique using Household Budget Survey data for the period 2004–2011. The estimates suggest that Roma have inferior diet diversity compared to the non-Roma. Around one-third of the diet diversity gap is explained by the differences in observed socio-economic factors, whereas the remaining part of the gap is attributed to unobserved factors. We argue that the unexplained component of the diet diversity gap is caused by the discrimination of the Roma on the labour market and by their specific informal institutions.
Název v anglickém jazyce
Food consumption and diet quality choices of Roma in Romania: a counterfactual analysis
Popis výsledku anglicky
This paper analyses the diet quality aspect of food security of Roma in Romania. We employed a modified Blinder-Oaxaca decomposition technique using Household Budget Survey data for the period 2004–2011. The estimates suggest that Roma have inferior diet diversity compared to the non-Roma. Around one-third of the diet diversity gap is explained by the differences in observed socio-economic factors, whereas the remaining part of the gap is attributed to unobserved factors. We argue that the unexplained component of the diet diversity gap is caused by the discrimination of the Roma on the labour market and by their specific informal institutions.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
50202 - Applied Economics, Econometrics
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA16-02760S" target="_blank" >GA16-02760S: Produktivita zemědělských podniků, poptávka po potravinách a potravinová bezpečnost ve státech střední a východní Evropy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Security
ISSN
1876-4517
e-ISSN
—
Svazek periodika
10
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
20
Strana od-do
437-456
Kód UT WoS článku
000429828000015
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85044378785