Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Food consumption and diet quality choices of Roma in Romania: a counterfactual analysis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49777513%3A23510%2F18%3A43950962" target="_blank" >RIV/49777513:23510/18:43950962 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12571-018-0781-8" target="_blank" >https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12571-018-0781-8</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s12571-018-0781-8" target="_blank" >10.1007/s12571-018-0781-8</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Food consumption and diet quality choices of Roma in Romania: a counterfactual analysis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This paper analyses the diet quality aspect of food security of Roma in Romania. We employed a modified Blinder-Oaxaca decomposition technique using Household Budget Survey data for the period 2004–2011. The estimates suggest that Roma have inferior diet diversity compared to the non-Roma. Around one-third of the diet diversity gap is explained by the differences in observed socio-economic factors, whereas the remaining part of the gap is attributed to unobserved factors. We argue that the unexplained component of the diet diversity gap is caused by the discrimination of the Roma on the labour market and by their specific informal institutions.

  • Název v anglickém jazyce

    Food consumption and diet quality choices of Roma in Romania: a counterfactual analysis

  • Popis výsledku anglicky

    This paper analyses the diet quality aspect of food security of Roma in Romania. We employed a modified Blinder-Oaxaca decomposition technique using Household Budget Survey data for the period 2004–2011. The estimates suggest that Roma have inferior diet diversity compared to the non-Roma. Around one-third of the diet diversity gap is explained by the differences in observed socio-economic factors, whereas the remaining part of the gap is attributed to unobserved factors. We argue that the unexplained component of the diet diversity gap is caused by the discrimination of the Roma on the labour market and by their specific informal institutions.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50202 - Applied Economics, Econometrics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA16-02760S" target="_blank" >GA16-02760S: Produktivita zemědělských podniků, poptávka po potravinách a potravinová bezpečnost ve státech střední a východní Evropy</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Security

  • ISSN

    1876-4517

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    20

  • Strana od-do

    437-456

  • Kód UT WoS článku

    000429828000015

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85044378785