Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Conditions for Improving the Position of Small-Scale Food Producers in Food Supply System

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49777513%3A23510%2F20%3A43961477" target="_blank" >RIV/49777513:23510/20:43961477 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://spu.fem.uniag.sk/isd2020/documents/isd2020_proceedings.pdf" target="_blank" >https://spu.fem.uniag.sk/isd2020/documents/isd2020_proceedings.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Conditions for Improving the Position of Small-Scale Food Producers in Food Supply System

  • Popis výsledku v původním jazyce

    There is an obvious necessity of well-functioning small food producers. They play an important role of agricultural sector. The efficiency of small farms fluctuates significantly and depends on plenty of factors. One of the most important aspects determining the efficiency of their production activity is the price of their production. Due to a strong imbalance in market power and bargaining power along food supply chain, small farms can be particularly affected. They can be a victim of unfairly low price for their production, late payments, imposing additional fees or deductions and other unfair trade practices. The recent research on unfair trade practices opens a question of possible benefits in using blockchain technology and other digital solutions in the food supply chain. This may help to eliminate such practices and protect weaker party of the contractual relationship to bring promising result in particularly more sustainable position on the market. It can also lead to a better functioning of food producers and the whole food supply chain. So far the topic is very pioneering and rare in the scientific literature. The aim of this paper is to determine the ways of possible elimination of given actual issue as well as to improve efficiency of family and small-scale producers in the food supply chain relying on the practical information of some farms obtained during the research .

  • Název v anglickém jazyce

    Conditions for Improving the Position of Small-Scale Food Producers in Food Supply System

  • Popis výsledku anglicky

    There is an obvious necessity of well-functioning small food producers. They play an important role of agricultural sector. The efficiency of small farms fluctuates significantly and depends on plenty of factors. One of the most important aspects determining the efficiency of their production activity is the price of their production. Due to a strong imbalance in market power and bargaining power along food supply chain, small farms can be particularly affected. They can be a victim of unfairly low price for their production, late payments, imposing additional fees or deductions and other unfair trade practices. The recent research on unfair trade practices opens a question of possible benefits in using blockchain technology and other digital solutions in the food supply chain. This may help to eliminate such practices and protect weaker party of the contractual relationship to bring promising result in particularly more sustainable position on the market. It can also lead to a better functioning of food producers and the whole food supply chain. So far the topic is very pioneering and rare in the scientific literature. The aim of this paper is to determine the ways of possible elimination of given actual issue as well as to improve efficiency of family and small-scale producers in the food supply chain relying on the practical information of some farms obtained during the research .

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50202 - Applied Economics, Econometrics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA19-18080S" target="_blank" >GA19-18080S: Dodavatelsko-odběratelské řetězce v potravinářství: vliv koncentrace, nekalých obchodních praktik, politik a měnícího se chování spotřebitelů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Innovative Approaches for Sustainable Agriculture and Food Systems Development

  • ISBN

    978-963-269-918-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    604-612

  • Název nakladatele

    Szent István University Publishing House

  • Místo vydání

    Gödöllő

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    14. 5. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku