Phthalates exposure indicators determined by urinary phthalate metabolites in healthy non-obese Czech adults
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49777513%3A23520%2F16%3A43929803" target="_blank" >RIV/49777513:23520/16:43929803 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19440049.2016.1241898" target="_blank" >http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19440049.2016.1241898</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1080/19440049.2016.1241898" target="_blank" >10.1080/19440049.2016.1241898</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Phthalates exposure indicators determined by urinary phthalate metabolites in healthy non-obese Czech adults
Popis výsledku v původním jazyce
Context: It is assumed that human exposure to phthalates may be associated with adverse health effects. The indicators of urinary phthalate metabolite concentrations in healthy adults are limited.Conclusion: High fruit consumption and personal care products use are linked to higher phthalate metabolites contents in the urine. The analysis of the dietary behavior and the personal care products use in Czech non- obese population showed to be predictable tool in the level of phthalates exposure.
Název v anglickém jazyce
Phthalates exposure indicators determined by urinary phthalate metabolites in healthy non-obese Czech adults
Popis výsledku anglicky
Context: It is assumed that human exposure to phthalates may be associated with adverse health effects. The indicators of urinary phthalate metabolite concentrations in healthy adults are limited.Conclusion: High fruit consumption and personal care products use are linked to higher phthalate metabolites contents in the urine. The analysis of the dietary behavior and the personal care products use in Czech non- obese population showed to be predictable tool in the level of phthalates exposure.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Additives and Contaminants Part A-Chemistry Analysis Control Exposure& Risk Assessment
ISSN
1944-0049
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
1817-1825
Kód UT WoS článku
000388957300007
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-84992169555