Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Coularray detekce a její využití pro hodnocení kvality potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49813994%3A_____%2F08%3A%230000008" target="_blank" >RIV/49813994:_____/08:#0000008 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Coularray detekce a její využití pro hodnocení kvality potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Elektrochemická detekce se řadí mezi nejcitlivější druhy detekce a k detekci využívá schopnost látek přijímat či poskytovat elektrony (redukovat se či oxidovat). V případě CoulArray multikanálové elektrochemické detekce je navíc možné látku oxidovat, příp. redukovat postupně. Zároveň je možno kvantifikovat dvě různé látky se stejným retenčním časem, ale odlišnou elektrochemickou charakteristikou.Výše popsanou metodu jsme použili pro sledování elektroaktivních látek v různých druzích vzorků (vína, piva,koňaky, extrakty různých rostlin). V literatuře je popsána pozitivní lineární korelace výsledků z CoulArray detekce s antioxidační kapacitou (ORAC). Ve spojení s Principal Component Analysis softwarem je HPLC s CoulArray detekcí vhodným nástrojem pro kontrolu potravin nejenom z hlediska sledování obsažených látek, ale i z hlediska kontroly falšování.

  • Název v anglickém jazyce

    Coularray detection and its utilization for food quality control

  • Popis výsledku anglicky

    Electrochemical detection is one of the most sensitive types of detections. This type of detection use ability of compounds for loses or gains of electron(s) (oxidation or reduction). In case of CoulArray multi channel electrochemical detection is possible to oxidize or reduce compound gradually. CoulArray could also be used for quantification of two compounds with the same retention time and different electrochemical characterization.We have used CoulArray detection for monitoring of electroactive compounds in various types of samples (wines, beers, cognacs, various plant extracts). Positive linear correlation of results from CoulArray detection and antioxidant activity by ORAC is described in literature. HPLC system with CoulArray detection is suitable instrument for food inspection. Utilization of this detector is possible for monitoring of electroactive compounds and also for monitoring of food falsification.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Bezpečnost a kvalita surovin a potravin

  • ISBN

    978-80-8069-997-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Slovenská polnohospodarska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    1. 1. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku