Coularray detekce a její využití pro hodnocení kvality potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49813994%3A_____%2F08%3A%230000008" target="_blank" >RIV/49813994:_____/08:#0000008 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Coularray detekce a její využití pro hodnocení kvality potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Elektrochemická detekce se řadí mezi nejcitlivější druhy detekce a k detekci využívá schopnost látek přijímat či poskytovat elektrony (redukovat se či oxidovat). V případě CoulArray multikanálové elektrochemické detekce je navíc možné látku oxidovat, příp. redukovat postupně. Zároveň je možno kvantifikovat dvě různé látky se stejným retenčním časem, ale odlišnou elektrochemickou charakteristikou.Výše popsanou metodu jsme použili pro sledování elektroaktivních látek v různých druzích vzorků (vína, piva,koňaky, extrakty různých rostlin). V literatuře je popsána pozitivní lineární korelace výsledků z CoulArray detekce s antioxidační kapacitou (ORAC). Ve spojení s Principal Component Analysis softwarem je HPLC s CoulArray detekcí vhodným nástrojem pro kontrolu potravin nejenom z hlediska sledování obsažených látek, ale i z hlediska kontroly falšování.
Název v anglickém jazyce
Coularray detection and its utilization for food quality control
Popis výsledku anglicky
Electrochemical detection is one of the most sensitive types of detections. This type of detection use ability of compounds for loses or gains of electron(s) (oxidation or reduction). In case of CoulArray multi channel electrochemical detection is possible to oxidize or reduce compound gradually. CoulArray could also be used for quantification of two compounds with the same retention time and different electrochemical characterization.We have used CoulArray detection for monitoring of electroactive compounds in various types of samples (wines, beers, cognacs, various plant extracts). Positive linear correlation of results from CoulArray detection and antioxidant activity by ORAC is described in literature. HPLC system with CoulArray detection is suitable instrument for food inspection. Utilization of this detector is possible for monitoring of electroactive compounds and also for monitoring of food falsification.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnost a kvalita surovin a potravin
ISBN
978-80-8069-997-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
—
Název nakladatele
Slovenská polnohospodarska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
1. 1. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—