Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stravovací návyky školních dětí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12110%2F15%3A43888508" target="_blank" >RIV/60076658:12110/15:43888508 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stravovací návyky školních dětí

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Prvním předpokladem podpory zdraví v rodinách s dětmi jsou dobré stravovací návyky a vhodné složení stravy. Velmi důležitou zásadou je také kultura stolování a příjemná atmosféra při rodinném stole, což přispívá nejen k dobré rodinné pohodě, ale také k zamezení vzniku nechutenství a žaludečních nevolností dětí. Cílem studie bylo analyzovat výživu a stravovací návyky školních dětí jako významnou sociální determinantu zdraví. Na sběr údajů byl použit strukturovaný hloubkový rozhovor, zaměřený na zjištěnívýživy jako sociální determinanty u rodin s dětmi. Věcné položky byly zaměřené na stravovací návyky školních dětí, společné stravování a pitný režim, konzumaci ovoce, zeleniny a mléčných výrobků. Výzkumný soubor tvořilo 11 rodin žijících v Jihočeském kraji a zařazujícím kritériem byla společná domácnost rodiny s dětmi, ze kterých alespoň jedno bylo ve věku 6 - 15 roků a ochota spolupracovat. V rodinách bylo 21 školních dětí. Zjistili jsme, že ve stravovacím režimu rodin se vyskytovalo mn

  • Název v anglickém jazyce

    EATING HABITS OF SCHOOL CHILDREN

  • Popis výsledku anglicky

    First prerequisite for sustained health of families with children is good eating habits and suitable diet. Another important principle is pleasant dining culture and amiable atmosphere at the family table which helps not only to maintain good family welfare but also prevents the emergence of lack of appetite and digestive disorders in children. The aim of this study was to analyse the nutrition and eating habits of school children as an important social determinant of health. Structured interviews aimedat finding the influence of nourishment as a social determinant on health of families with children were used for data collection. Material items were focused on the eating habits of the children, food preparation, common meals and the drinking regime.The test group comprised of 11 families in South Bohemian region with the including criteria being common household of the family with children with at least one in the age of 6 - 15 years of age and willingness to collaborate. The group

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    AQ - Bezpečnost a ochrana zdraví, člověk – stroj

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zdravotníctvo a sociálna práca

  • ISSN

    1336-9326

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    18-24

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus