Stravovací zvyklosti adolescentů a edukace sestrou v rámci primární prevence
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12110%2F17%3A43895499" target="_blank" >RIV/60076658:12110/17:43895499 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.kontakt.2017.07.004" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.kontakt.2017.07.004</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.kontakt.2017.07.004" target="_blank" >10.1016/j.kontakt.2017.07.004</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stravovací zvyklosti adolescentů a edukace sestrou v rámci primární prevence
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem předkládaného článku je prezentovat výsledky výzkumu zaměřeného na stravovací zvyklosti adolescentů, které slouží jako podklad k edukaci v ošetřovatelství v oblasti zdravého životního stylu. Sběr dat probíhal pomocí nestandardizovaného dotazníku. Výzkumný soubor respondentů tvořilo celkem 1 130 osob z Jihočeského kraje ve věku 15 až 18 let (průměrný věk 16,8 let), z nichž bylo 732 (64,8 %) žen a 398 (35,2 %) mužů. Výzkum byl realizován u žáků čtyřletých gymnázií, středních zdravotnických škol (SZŠ), středních odborných škol a odborných učilišť oboru kuchař-číšník (SOŠ). Závislost sledovaných proměnných na typu studované školy byla hodnocena pomocí chí-kvadrát testu (případně Fisherova přesného testu). Z výsledků vyplývá, že žáci gymnázií oproti žákům ostatních typů škol jí pravidelně 5x a 6x denně. U gymnazistů byla dále zjištěna vyšší frekvence konzumace jednotlivých denních jídel v průběhu týdne. V tomto ohledu vykazují nejhorší výsledky žáci středních odborných škol, kteří také oproti žákům ostatních škol konzumují více slazených nápojů během dne. Žáci středních odborných škol se také nechávají více než ostatní při výběru potravin ovlivnit reklamou v televizi (TV). Výsledky našeho výzkumu poukazují na víceré nedostatky denní a týdenní frekvence konzumace jídel u žáků dle vybraných typů škol v neprospěch žáků středních odborných škol, a proto by výživa a životní styl v rámci edukace zaměřené na prevenci nadváhy a obezity měly být zahrnuty do rutinní péče o děti a adolescenty.
Název v anglickém jazyce
Eating habits of adolescents and education by nurses on primary prevention
Popis výsledku anglicky
The goal of the article is to present the results of the research which is focused on the eating habits of adolescents. These habits are the basis for education in the field of nursing and healthy lifestyle. The data collection was carried out using a nonstandardized questionnaire. The sample group of respondents consisted of 1130 people living in South Bohemia, who were 15?18-years-old (the average age was 16.8 years), of which 732 (64.8%) were girls and 398 (35.2%) were boys. The research was carried out among pupils of four-year high schools, middle schools of health (MSH), middle vocational schools and vocational school institutions in the study field cook/ waiter (VSI). The dependence of the monitored variables on the type of the monitored school was assessed using the chi-squared test (possibly Fisher?s exact test). The results showed that high school pupils ate regularly 5 or 6 times a day, in contrast to other types of schools. High school pupils had a higher frequency of consuming daily meals during the week. Pupils from middle vocational schools had the worst results (their daily consumption of sweetened beverages was more than pupils from other schools). Pupils from middle vocational schools were more influenced by TV commercials in the selection of food. The results of our research point out various flaws in the daily and weekly frequency of food consumption in pupils from selected types of schools, while pupils from vocational schools were disadvantaged. For this reason, education in nutrition and lifestyle should be focused on the prevention of becoming overweight and obese and should be included in the routine care of children and adolescents.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kontakt (vědecký časopis ZSF JU)
ISSN
1212-4117
e-ISSN
—
Svazek periodika
19
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
199-204
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85027221553