Edukace adolescentů v oblasti stravování - komparativní analýza
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12110%2F17%3A43896660" target="_blank" >RIV/60076658:12110/17:43896660 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Edukace adolescentů v oblasti stravování - komparativní analýza
Popis výsledku v původním jazyce
Autoři prezentují dílčí výsledky komparativní analýzy zaměřené na vliv edukace na utváření stravovacích návyků u adolescentů. Do výzkumu bylo vybráno celkem 59 probandů. Podmínkou pro zařazení do výzkumu byl věk 15-18 let, studium na gymnáziu, SZŠ (střední zdravotnické škole) anebo SOŠ (střední odborné škole a středním odborném učilišti) obor kuchař - číšník a také ochota spolupracovat. Z výsledků je patrný signifikantní vzestup v četnosti konzumovaných snídaní, dopoledních svačin, obědů, odpoledních svačin a večeří v rámci týdne u výzkumné skupiny po absolvování edukačního programu. Probandi výzkumné skupiny také po ukončení intervence lépe hodnotí své stravovací návyky, lépe hodnotí své znalosti o výživě a vykazují vyšší četnost konzumace jídel během dne. Dále byl u výzkumné skupiny zaznamenán signifikantní vzestup frekvence konzumace ryb, celozrnného pečiva a čerstvé zeleniny, dále pak pokles v konzumaci uzenin, sladkostí, chipsů a krekrů a smažených jídel. Z výsledků je patrné, že vhodně zvolená edukace má pozitivní vliv na utváření stravovacích návyků u adolescentů.
Název v anglickém jazyce
ADOLESCENT EDUCATION RELATED TO THEIR EATING PATTERN ? A COMPARATIVE ANALYSIS
Popis výsledku anglicky
Partial results of a comparative analysis are presented dealing with the impact of education that is shaping adolescents?eating habits. Sample: The study sample consisted of 59 subjects (research and control group). The three inclusion criteria were: the age of 15-18 years, type of high school attendance (secondary medical school, secondary grammar school and vocational school for cooks ? waiters) and willingness to cooperate. Results: The frequency of weekly breakfast, morning snacks, lunch, afternoon snacks and dinner consummation significantly increased in the research group following the completion of the educational programme. Furthermore, these adolescents rated significantly higher their eating habits, their knowledge about nutrition. Following the intervention significant rise of fish, whole wheat bread and fresh vegetable consumption frequency, followed by a decline in the consumption of smoked meats, sweets, chips and crackers, and fried foods was found. The results show that appropriately chosen education has a positive effect on the formation of eating habits in adolescents.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Slovak Journal of Health Sciences
ISSN
1338-161X
e-ISSN
—
Svazek periodika
8
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
28-41
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—