Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Edukace adolescentů v oblasti stravování - komparativní analýza

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12110%2F17%3A43896660" target="_blank" >RIV/60076658:12110/17:43896660 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Edukace adolescentů v oblasti stravování - komparativní analýza

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Autoři prezentují dílčí výsledky komparativní analýzy zaměřené na vliv edukace na utváření stravovacích návyků u adolescentů. Do výzkumu bylo vybráno celkem 59 probandů. Podmínkou pro zařazení do výzkumu byl věk 15-18 let, studium na gymnáziu, SZŠ (střední zdravotnické škole) anebo SOŠ (střední odborné škole a středním odborném učilišti) obor kuchař - číšník a také ochota spolupracovat. Z výsledků je patrný signifikantní vzestup v četnosti konzumovaných snídaní, dopoledních svačin, obědů, odpoledních svačin a večeří v rámci týdne u výzkumné skupiny po absolvování edukačního programu. Probandi výzkumné skupiny také po ukončení intervence lépe hodnotí své stravovací návyky, lépe hodnotí své znalosti o výživě a vykazují vyšší četnost konzumace jídel během dne. Dále byl u výzkumné skupiny zaznamenán signifikantní vzestup frekvence konzumace ryb, celozrnného pečiva a čerstvé zeleniny, dále pak pokles v konzumaci uzenin, sladkostí, chipsů a krekrů a smažených jídel. Z výsledků je patrné, že vhodně zvolená edukace má pozitivní vliv na utváření stravovacích návyků u adolescentů.

  • Název v anglickém jazyce

    ADOLESCENT EDUCATION RELATED TO THEIR EATING PATTERN ? A COMPARATIVE ANALYSIS

  • Popis výsledku anglicky

    Partial results of a comparative analysis are presented dealing with the impact of education that is shaping adolescents?eating habits. Sample: The study sample consisted of 59 subjects (research and control group). The three inclusion criteria were: the age of 15-18 years, type of high school attendance (secondary medical school, secondary grammar school and vocational school for cooks ? waiters) and willingness to cooperate. Results: The frequency of weekly breakfast, morning snacks, lunch, afternoon snacks and dinner consummation significantly increased in the research group following the completion of the educational programme. Furthermore, these adolescents rated significantly higher their eating habits, their knowledge about nutrition. Following the intervention significant rise of fish, whole wheat bread and fresh vegetable consumption frequency, followed by a decline in the consumption of smoked meats, sweets, chips and crackers, and fried foods was found. The results show that appropriately chosen education has a positive effect on the formation of eating habits in adolescents.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Slovak Journal of Health Sciences

  • ISSN

    1338-161X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    8

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    28-41

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus