Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování denního příjmu soli u kojenců, batolat a dětí předškolního věku

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12110%2F21%3A43903037" target="_blank" >RIV/60076658:12110/21:43903037 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2021/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2021/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování denního příjmu soli u kojenců, batolat a dětí předškolního věku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek se zabývá hodnocením denního příjmu soli v potravě u tří věkových skupin dětí. Kromě nejmladší skupiny kojenců (do 1 roku) bylo zjištěno překročení mezinárodně doporučovaných norem u batolat a dětí předškolního věku. Vztah mezi příjmem soli, hypertenzí a obezitou nebyl prokázán, což může být způsobeno malým počtem dětí ve studii. Výsledky nicméně ukazují na nutnost zvýšit edukační snahu u rodičů a pracovníků školních jídelen, ve kterých dochází k nedodržování výživových norem pro školní stravování podle zásad zdravé výživy.

  • Název v anglickém jazyce

    Daily salt intake survey in infants, toddlers and preschool children

  • Popis výsledku anglicky

    The paper deals with daily dietary salt intake in children of three age categories. Except for the youngest group of infants (under 1 year), salt intake exceeded internationally recommended dietary reference values in toddlers and preschool children. No correlation was found between salt intake and hypertension and obesity, probably due to the small number of children in the study. However, the results show the need to increase education among parents and employees in school kitchens / cafes, where the nutrition standards for school meals according to the principles of a healthy diet are obviously not met.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    76

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    50-53

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus