Sledování denního příjmu soli u kojenců, batolat a dětí předškolního věku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12110%2F21%3A43903037" target="_blank" >RIV/60076658:12110/21:43903037 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2021/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2021/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování denního příjmu soli u kojenců, batolat a dětí předškolního věku
Popis výsledku v původním jazyce
Článek se zabývá hodnocením denního příjmu soli v potravě u tří věkových skupin dětí. Kromě nejmladší skupiny kojenců (do 1 roku) bylo zjištěno překročení mezinárodně doporučovaných norem u batolat a dětí předškolního věku. Vztah mezi příjmem soli, hypertenzí a obezitou nebyl prokázán, což může být způsobeno malým počtem dětí ve studii. Výsledky nicméně ukazují na nutnost zvýšit edukační snahu u rodičů a pracovníků školních jídelen, ve kterých dochází k nedodržování výživových norem pro školní stravování podle zásad zdravé výživy.
Název v anglickém jazyce
Daily salt intake survey in infants, toddlers and preschool children
Popis výsledku anglicky
The paper deals with daily dietary salt intake in children of three age categories. Except for the youngest group of infants (under 1 year), salt intake exceeded internationally recommended dietary reference values in toddlers and preschool children. No correlation was found between salt intake and hypertension and obesity, probably due to the small number of children in the study. However, the results show the need to increase education among parents and employees in school kitchens / cafes, where the nutrition standards for school meals according to the principles of a healthy diet are obviously not met.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
76
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
50-53
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—