Influence of Nitrogen Fertilization on Ratio Between Starch and Protein Content in Potato Tubers
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F00%3A00002432" target="_blank" >RIV/60076658:12220/00:00002432 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Influence of Nitrogen Fertilization on Ratio Between Starch and Protein Content in Potato Tubers
Popis výsledku v původním jazyce
V tomto příspěvku je hodnocen vliv dusíkatého hnojení na poměr mezi obsahy škrobu a bílkovin v hlízách brambor. Pro získání rostlinného materiálu byly založeny přesné polní maloparcelkové pokusy na dvou pěstitelských lokalitách. V každém pokusu bylo zvoleno celkem pět variant hnojení: 2 kontrolní varianty (varianta A - bez hnojení; varianta B - bez N hnojení + P, K hnojení) a 3 varianty s N hnojením (varianta C - 60 kg N + P, K hnojení; varianta D - 120 kg N + P, K hnojení; varianta E - 100 + 20 kg N +P, K hnojení). V pokusech byly testovány tři odrůdy s rozdílnou délkou vegetační doby (Marabel, Karin, Rosella). V tomto článku jsou prezentovány dvouleté výsledky polních pokusů. Z dosažených výsledků lze potvrdit, že poměr mezi obsahem škrobu a bílkovin je ovlivňován ročníkem, odrůdou a dusíkatým hnojením.V průměrném hodnocení (obou ročníků) se poměry škrobu a bílkovin pohybují od hodnoty poměrně široké 29,9 (odrůda Karin, varianta A) k podstatně užší hodnotě 12,7 (odrůda Marabel, vari
Název v anglickém jazyce
Influence of Nitrogen Fertilization on Ratio Between Starch and Protein Content in Potato Tubers
Popis výsledku anglicky
The influence of nitrogen fertilization on the ratio between starch and protein content in potato tuberos is evalueted in this paper. the extrakt field trials were established during two growing season on two lacalities. In both localities, it was chosen, in total, five variants of fertilization: two control variants (variant A - without fertilization+; variant b - without N fertilization with P, K fertilization) and three variants with nitrogenous fertilization (variant C - 60 kg N+P,K fertilization; variant D 120 kg N+P, K fertilization; variant E - 100 + 20 kg N+P, K fertilization). Three varieties with different vegetative period (Marabel, Karin a Rosella) were assayed in these field trials. Two years' results of field trials are presented in thispaper. The results confirm that the ratio between starch and protein content is influenced by year, variety and nitrogenous fertilization. In mean evalution (both years), the ratios between starch and protein content have relatively wide
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2000
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Collection of scientific papers, Faculty of agriculture in České Budějovice : series for crop scienc
ISSN
1212-0731
e-ISSN
—
Svazek periodika
17
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—