Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv odrůdy a stanoviště na obsah ß-glukanů v zrně nahého ovsa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F00%3A00002548" target="_blank" >RIV/60076658:12220/00:00002548 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv odrůdy a stanoviště na obsah ß-glukanů v zrně nahého ovsa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zrna ovsa a ječmene obsahují vyšší obsah zdravotně významných ß-glukanů oproti zrnu ostatních obilovin. V příspěvku jsme se zaměřili na posouzení vlivu odrůdy, stanoviště a ročníkuz na obsah ß-glukanů v zrně nahého ovs a zjištění závislosti mezi obsahemß-glukanů a ostatních složek zrna. Odrůda Abel a novošlechtění SGK-7555 byly pěstovány v letech 1995-1997 na 4 stanovištích - Nechanice, Kujany, Hradec nad Svitavou a Krukanice. Obsah ß-glukasnů byl stanoven z průměrných vzorků zrna metodou FIA. Ve všechletech byly zjištěny statisticky nevýznamné rozdíly v obsahu mezi odrůdami resp. novošlechtěními. Statisticky významné rpozdíly mezi některými stanovišti byly zjištěny v roce 1995. Mezi rokem 1996-1997 byly rozdíly rovněž statisticky významné. Korelačnívztahy mezi obsahem ß-glukasnů a ostatních látek vypovídají vesměs o méně těsných závislostech.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of variety and sites at ß-glucans center in naked oats grain.

  • Popis výsledku anglicky

    The oats and barley grains have the higher ß-glucans content in comparison with other cereals. In this contribution we assessed the influence of variety, sites and years of cultivation on the content of ß-glucans in naked oat grains. We observed two varieties (Abel, SGK-7555) on four control sites (Nechanice, Kujavy, Hradec nad Svitavou, Krukanice) in 1995-1997. The statisticaly insignificant differences were investigated between varieties in all years and between sites in 1996 and 1997, but statisticaly significant differences between sites in 1995. Between years 1996-1997 statistically significant differences were found. The results of correlation analysis indicated relationship among content of ß-glucans and content of nitrogenous compounds, fat, fibre, non-nitrogenous compounds and ashes.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2000

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zamyšlení nad rostlinnou výrobou 2000

  • ISBN

    80-213-0692-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    405

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    ČZU v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku