Vliv odrůdy a stanoviště na obsah ß-glukanů v zrně nahého ovsa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F00%3A00002548" target="_blank" >RIV/60076658:12220/00:00002548 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv odrůdy a stanoviště na obsah ß-glukanů v zrně nahého ovsa
Popis výsledku v původním jazyce
Zrna ovsa a ječmene obsahují vyšší obsah zdravotně významných ß-glukanů oproti zrnu ostatních obilovin. V příspěvku jsme se zaměřili na posouzení vlivu odrůdy, stanoviště a ročníkuz na obsah ß-glukanů v zrně nahého ovs a zjištění závislosti mezi obsahemß-glukanů a ostatních složek zrna. Odrůda Abel a novošlechtění SGK-7555 byly pěstovány v letech 1995-1997 na 4 stanovištích - Nechanice, Kujany, Hradec nad Svitavou a Krukanice. Obsah ß-glukasnů byl stanoven z průměrných vzorků zrna metodou FIA. Ve všechletech byly zjištěny statisticky nevýznamné rozdíly v obsahu mezi odrůdami resp. novošlechtěními. Statisticky významné rpozdíly mezi některými stanovišti byly zjištěny v roce 1995. Mezi rokem 1996-1997 byly rozdíly rovněž statisticky významné. Korelačnívztahy mezi obsahem ß-glukasnů a ostatních látek vypovídají vesměs o méně těsných závislostech.
Název v anglickém jazyce
The influence of variety and sites at ß-glucans center in naked oats grain.
Popis výsledku anglicky
The oats and barley grains have the higher ß-glucans content in comparison with other cereals. In this contribution we assessed the influence of variety, sites and years of cultivation on the content of ß-glucans in naked oat grains. We observed two varieties (Abel, SGK-7555) on four control sites (Nechanice, Kujavy, Hradec nad Svitavou, Krukanice) in 1995-1997. The statisticaly insignificant differences were investigated between varieties in all years and between sites in 1996 and 1997, but statisticaly significant differences between sites in 1995. Between years 1996-1997 statistically significant differences were found. The results of correlation analysis indicated relationship among content of ß-glucans and content of nitrogenous compounds, fat, fibre, non-nitrogenous compounds and ashes.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2000
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zamyšlení nad rostlinnou výrobou 2000
ISBN
80-213-0692-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
405
Strana od-do
—
Název nakladatele
ČZU v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—