Produkční uplatnění jetelotravních směsí v podhoských oblastech Šumavy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F01%3A00002465" target="_blank" >RIV/60076658:12220/01:00002465 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkční uplatnění jetelotravních směsí v podhoských oblastech Šumavy
Popis výsledku v původním jazyce
V letech 1992 až 1996 byly na lokalitě Kaploce ověřovány produkční charakteristiky jetelotravních směsí pícních trav a jetele lučního, využívaných v současné zemědělské praxi. Porosty byly založeny jako dvoukomponentní a tříkomponentní směsky druhů a odrůd trav s jetelem lučním. Produkční schopnost ověřovaných jetelotrav byla bhodnocena při 2 úrovních výživy dusíkem - bez hnojení a při hnojení dávkou 50 kg.N/ha. Byl hodnocen čistý výnos hlavních kvalitativních složek: stravitelné organické hmoty, dusíkatých látek, a metabolizovatwelné energie. Vliv agroekologických faktorů na produkci kvalitativních složek byl shledán jako statisticky vysoce významný. Produkci kvalitativních složek u jetelotravních směsí ovlivňují nejvýznamněji meterologické podmínky ročníku. Produkci lze dále ovlivŇovat výběrem vhodného druhu a odrúdy trav do směsi s JL a výživou N. Jako nejvýkonnější byly prokázány kombinace JL - Tábor a SŘ - Zora, BJ -Sobol a s JV - Mustang.
Název v anglickém jazyce
The productivity of the grass-legume mixtures in the submountain region of Šumava.
Popis výsledku anglicky
In years 1992 - 1996 was studied the questions of productivity of grass-legume mixtures of folder brasses and clover, used in contemporary agriculture. The mixures were sowed as a mixtures of two and three species and varieties of grasses and the red clover. The productivity of the grasslegume mixtures was evaluated at two levels of nitrogen fertiliozation .- without fertilisation and with low dose 50 kg.N./ha. It was evaluated the yield of the main qualitative componds - digestible organic matter, nitrogen compounds and metabolisable energy. The influence of agroecological factors for the production of qualitative compounds was very statistically significant. The production can be effected by the selection of grass species and by nitrogen fertilisation. The most productive are mixtures of red clover with roughle cocksfoot -Zora, timothhy - Sobol and with perenial ryegrass - Mustang.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EP0960006208" target="_blank" >EP0960006208: Průzkum fenotypové plasticity a pícninářského využití nových odrůd víceletých pícnin v agroekologických podmínkách podhorské oblasti.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborníkreferátů z 3. Mezinárodní vědecké konference Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, pořádané u příležitosti 40. Výročí založení zemědělas
ISBN
80-7040-424-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Název nakladatele
JU Zemědělská fakulta
Místo vydání
Česské Budějovice
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—