Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Decrease of biogenic amines levels in sauerkraut uding lactic acid baceria inoculants

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F02%3A00003935" target="_blank" >RIV/60076658:12220/02:00003935 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Decrease of biogenic amines levels in sauerkraut uding lactic acid baceria inoculants

  • Popis výsledku v původním jazyce

    As contents of biogenic amines, namely of tyramine, in spontaneously fermented sauerkrauts are rather high from toxicological point of view, application of starter cultures of lactic acid bacteria for fermentation control was tested. Sauerkrauts were prepared in three laboratory experiments using Lactobacillus plantarum, L. casei, Pediococcus pentosaceus, Enterococcus faecium or mixed preparative Microsil applied at dose 5x106 CFU per gram of cabbage. Spontaneously fermented sauerkraut was used as a control variant. Quality parameters and seven biogenic amines were determined after six months sauerkraut storage. Formation of tyramine, putrescine and cadaverine was significantly (P < 0.005) suppressed by L. plantarum and Microsil. Furthermore, three similar experiments were carried out for optimisation of the latter inoculants dosage. In conclusion, application of the tested strain of L. plantarum and Microsil preparative at dose 106 CFU g-1 cabbage can decrease considerably content of

  • Název v anglickém jazyce

    Decrease of biogenic amines levels in sauerkraut uding lactic acid baceria inoculants

  • Popis výsledku anglicky

    As contents of biogenic amines, namely of tyramine, in spontaneously fermented sauerkrauts are rather high from toxicological point of view, application of starter cultures of lactic acid bacteria for fermentation control was tested. Sauerkrauts were prepared in three laboratory experiments using Lactobacillus plantarum, L. casei, Pediococcus pentosaceus, Enterococcus faecium or mixed preparative Microsil applied at dose 5x106 CFU per gram of cabbage. Spontaneously fermented sauerkraut was used as a control variant. Quality parameters and seven biogenic amines were determined after six months sauerkraut storage. Formation of tyramine, putrescine and cadaverine was significantly (P < 0.005) suppressed by L. plantarum and Microsil. Furthermore, three similar experiments were carried out for optimisation of the latter inoculants dosage. In conclusion, application of the tested strain of L. plantarum and Microsil preparative at dose 106 CFU g-1 cabbage can decrease considerably content of

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CC - Organická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA203%2F96%2F0316" target="_blank" >GA203/96/0316: Studium vybraných zdravotně významných látek v životním prostředí</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Biogenicaly active amines in food

  • ISBN

    92-894-3052-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    157-161

  • Název nakladatele

    European Geophysical Society

  • Místo vydání

    Luxembourg

  • Místo konání akce

    Luxembourg

  • Datum konání akce

    1. 1. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku