Analýza parametrů jatečné hodnoty u vybraných hybridních kombinací s ohledem na pohlaví
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F05%3A00006608" target="_blank" >RIV/60076658:12220/05:00006608 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Analýza parametrů jatečné hodnoty u vybraných hybridních kombinací s ohledem na pohlaví
Popis výsledku v původním jazyce
Data byla získána z 403 náhodně vybraných finálních hybridů produkovaných v jihočeském regionu v letech 2001 až 2004 následujících kombinací (BUxL)x(BOxPn) - 69 ks, (BUxL)x(HxPn) - 81 ks, (BUxL)x(BOxBL) - 51 ks, (BUxL)x(BO) - 142 ks a (BUxL)x(ČVM) - 60 ks. Jatečná prasata byla poražena v průměrné porážkové hmotnosti 105, 83 kg (nejnižší 103,29 kg u kombinace (BUxL)x(BOxPn), nejvyšší u kombinace (BUx L)xČVM) 107,19 kg. U hybridů kombinace (BUxL)x(BOxPn) byla naměřena nejnižší výška hřbetního tuku (22,91mm), diference od ostatních kombinací byly stanoveny jako statisticky vysoce průkazné a naměřen nejvyšší podíl svaloviny, a to jak pomocí aparativní klasifikace (56,46 %), tak i pomocí dvoubodové metody (55,90 %). Ve sledovaném souboru byli vepříci poraženi v průměrné živé hmotnosti 110,73 kg, u prasniček byla porážková hmotnost o 5,5 kg nižší (statisticky vysoce průkazný rozdíl). U jatečných těl prasniček byla naměřena o 5,02 mm nižší výška hřbetního tuku (statisticky vysoce průkazný roz
Název v anglickém jazyce
Analysis of carcass value traits in some hybrid combinations in relation to sex
Popis výsledku anglicky
Data were acquired from 403 randomly chosen final hybrids of the combinations (LWxL)x(LWsxPn), (LWxL)x(HxPn), (LWxL)x(LWsxBL), (LWxL)xLWs and (LWxL)xCMP (LWs = Large White- sire line, CMP = Czech Meat Pig), produced in the South Bohemian Region in 2001 -2004. Slaughter pigs were killed at average slaughter weight 105.83 kg (lowest weight 103.29 kg in (LWxL)x(LWsxPn), highest weight in (LWxL)xLWs). (LWxL)x(LWsxPn) hybrids had the lowest backfat thickness (22,91 mm) while differences from the other combinations were statistically highly significant; this combination also had the highest lean meat content measured either instrumentally (56,46 %) or by the two-point method (55,90 %). Barrows of the examined set were slaughtered at average live weight 110.73 kg, the slaughter weight of gilts was lower by 5.5 kg (statistically highly significant difference). Backfat thickness of gilt carcasses was lower by 5.02 mm kg (statistically highly significant difference). As a result of the lower sla
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QC1231" target="_blank" >QC1231: Objektivní klasifikace jatečných těl prasat, skotu a ovcí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Pigs 2005 ( Aktuální problémy šlechtění, chovu, zdraví a produkce prasat)
ISBN
80-85645-50-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
345-348
Název nakladatele
Scientific Pedagogical Publishing
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
2. 9. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—