Parametry jatečné hodnoty z testace finálních hybridů prasat produkovaných zahraničními firmami
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00011218" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00011218 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Parametry jatečné hodnoty z testace finálních hybridů prasat produkovaných zahraničními firmami
Popis výsledku v původním jazyce
Do sledování byly zahrnuty čtyři kombinace finálních hybridů prasat produkovaných zahraničními firmami působícími na území ČR. V každé kombinaci byly analyzovány ukazatele jatečné hodnoty téměř 100 jedinců. Průměrná porážková hmotnost byla 114,1 kg (A -112,4 kg, B - 115,6 kg, C - 113,0 kg, D - 115,4 kg ) s poměrně vysokou nevyrovnaností jednotlivých kombinací. U kombinací A a B byl naměřen shodný podíl libového masa 55,47 a 55,44 %, následovala kombinace C s mírně nižší hodnotou 55,13 %. Statisticky vysoce významně se v podílu svaloviny lišila kombinace D s nejnižším podílem 52,84 %. U této kombinace byla naměřena i nejvyšší průměrná výška hřbetního tuku (27,08 mm). Nejnižší výška tuku byla zjištěna u kombinací C a A, a to 22,89 a 22,94 mm. U kombinace B byl vypočten i nejvyšší podíl hlavních masitých částí (50,14 %) a kýty (20,87 %). Průměrné hodnoty pH45 u jednotlivých kombinací byly stanoveny v rozmezí 6,34 až 6,22 (statisticky nevýznamné), zatímco v pH24 byly potvrzeny statisticky
Název v anglickém jazyce
Parameters of carcass value from the test of final hybrids of pigs produced by foreign companies
Popis výsledku anglicky
The investigation was focused on four combinations of final hybrids of pigs produced by foreign companies pursuing their activity in the territory of the CR. Parameters of carcass value of almost 100 individuals were analyzed in each combination. The average slaughter weight was 114.1 kg (A - 112.4 kg, B - 115.6 kg, C - 113.0 kg, D - 115.4 kg) while the particular combinations showed highly imbalanced values. Combinations A and B had the identical lean meat content 55.47 and 55.44%, respectively, followed by combination C with the slightly lower value of 55.13%. Combination D with the lowest lean meat percentage 52.84 was statistically highly significantly different. In this combination the highest average backfat thickness (27.08 mm) was measured. Thelowest backfat thickness was determined in combinations C and A: 22.89 and 22.94 mm, respectively. The highest percentages of main lean cuts (50.14%) and ham (20.87%) were calculated in combination B. Average values of pH45 in the partic
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60045" target="_blank" >QG60045: Zlepšování produkčních znaků u prasat s využitím metod molekulární genetiky.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální poznatky v chovu a šlechtění prasat
ISBN
978-80-7375-303-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Název nakladatele
MZLU v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
4. 6. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—