Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analýza jatečné hodnoty a kvality masa při testaci finálních hybridů prasat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009940" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009940 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Analýza jatečné hodnoty a kvality masa při testaci finálních hybridů prasat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Do sledování byly vybrány 2 kombinace finálních hybridů prasat produkované zahraničními firmami působícími na území ČR. V kombinaci A bylo hodnoceno 96 ks (47 prasniček a 49 vepříků), u kombinace B byly analyzovány výsledky 95 jedinců (48 prasniček a 47vepříků). U kombinace A, resp. kombinace B byly zjištěny následující kvantitativní ukazatele jatečné hodnoty - porážková hmotnost 114,61 kg, resp. 118,03 kg; průměrná výška hřbetního tuku 22,51 mm, resp. 23,85 mm; podíl libového masa 55,62 %, resp. 55,25%. Rovněž u vybraných kvalitativních parametrů vykázala příznivější hodnoty kombinace A, a to pH45 6,30, resp. 6,23; ztrátu masné šťávy odkapáním 2,76 %, resp. 3,75 %; podíl intramuskulárního tuku 2,07 %, resp. 1,24 %. U obou kombinací projevili vepřícivyšší růstovou schopnost (o 3,12 kg u kombinace A, resp. 9,41 kg u kombinace B), u prasniček byla naměřena nižší průměrná výška hřbetního tuku (o 1,9 mm, resp. 5,62 mm) a vyšší podíl svaloviny (o 2,47 %, resp. 3,02 %). U vepříků byl stan

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of carcass value and meat quality in tests of final pig hybrids

  • Popis výsledku anglicky

    Two combinations of final pig hybrids produced by foreign companies operating in the territory of the CR were selected for testing. 96 individuals (47 gilts and 49 barrows) were evaluated in combination A whereas in combination B the results of 95 individuals (48 gilts and 47 young boars) were analysed. The following quantitative traits of carcass value were determined in combination A and in combination B: slaughter weight 114.61 kg and 118.03 kg, respectively; average backfat thickness 22.51 and 23.85, resp.; lean meat 55.62% and 55.25%, resp. Combination A also had better values of some qualitative traits: pH45 6.30 and 6.23, respectively; drip loss 2.76% and 3.75%, resp.; intramuscular fat 2.07% and 1.24%, resp. In both combinations growth abilitywas higher in barrows (by 3.12 kg in combination A and by 9.41 kg in combination B) while gilts had lower average backfat thickness (by 1.9 mm and 5.62 mm, resp.) and higher muscle proportion (by 2.47% and 3.02%, resp.). In barrow a highe

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QG60045" target="_blank" >QG60045: Zlepšování produkčních znaků u prasat s využitím metod molekulární genetiky.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XXXIV. seminář o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7375-157-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    5. 3. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku