Vliv kontinuální a rotační pastvy na vybrané fyzikální vlastnosti půd
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00007108" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00007108 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv kontinuální a rotační pastvy na vybrané fyzikální vlastnosti půd
Popis výsledku v původním jazyce
V současné době lze v horských a podhorských oblastech rozdělit systémy pastvy do dvou základních skupin, a to na kontinuální a rotační. Tato problematika nabývá na významu, zejména s přechodem na chov skotu s netržní produkcí mléka, kde jak sečení TTP,tak zejména pastva, je limitujícím faktorem trvale udržitelného zemědělství v těchto oblastech. V současnosti narůstá tlak na zefektivnění výroby nutričně hodnotné píce pro zdravou výživu skotu v ekologicky nezatěžovaném prostředí při minimalizaci nákladů a energetických vstupů. Významnou roli zde, mimo jiné, zaujímají i fyzikální vlastnosti půd, a to jak z hledisek pěstitelských, tak z hlediska druhového složení (např. zvýšený výskyt méně druhotných dvouděložných druhů při nadměrném zatížení pastvin),ovlivnění výživy a kvality porostu v důsledku zhoršené pórovitosti, objemové hmotnosti, minimální vzdušnosti atd. Zhoršené fyzikální vlastnosti půd u pastevních porostů přímo ohrožují základní prvky životního prostředí, zejména pak kvalit
Název v anglickém jazyce
Influence continuous and rotary pasture on choice physical characteristics soil
Popis výsledku anglicky
Recently is possible in mountains and sub mountains regions to divide systems of pasture into biennial basic group, namely continuous and rotary. These problems put on meaning, especially with beef cattle breeding with forage for hay, so especially pasture, is limits factor sustainable agriculture in these region. Nowadays is increased pressure to produce high nutritive value forage more effectively for healthy sustenance cattle in ecological environment by minimalisation energetic and financial inputs.The most basic position to produce forage begins with soil fertility. This attribute is considered by its physical characteristics, which are important for growing plants and sorts representation on grass field. Less quality and nutrition value of growth is consequenced by downgrade porosity of soil, soil consistency, soil aeration. Decline of soil physical traits on grazing land devastate environmental elements, especially quality of water.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
DO - Ochrana krajinných území
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Agroregion 2006 : zvyšování konkurenceschopnosti v zemědělství. Sekce II, Půda-základ konkurenceschopnosti zemědělství, Č. Budějovice 24.8.-25.8. 2006
ISBN
80-7040-870-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
141-145
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
1. 1. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—