Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení kondice prasnic a prasniček

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F07%3A00008156" target="_blank" >RIV/60076658:12220/07:00008156 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení kondice prasnic a prasniček

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Subjektivní metody hodnocení kondice, které jsou závislé především na zkušenostech posuzovatele, je možné zpřesňovat výběrem dostupných objektivně zjištěných dat. Objektivní hodnocení je možné provádět - kontrolou ztrát živé hmotnosti porodem a během laktace; měřením výšky hřbetního tuku; poměrem naskenovaného MLLT a výšky tukového krytí. U souboru 90 ks prasnic sledovaných v nukleovém chovu byla průměrná živá hmotnost před porodem 271,2 kg, výška hřbetního tuku 19,8 mm. Po porodu a laktaci byla výška hřbetního tuku 15,3 mm. 79 % prasnic vykazovalo stupeň kondice v úzkém rozpětí od 3 do 4 bodů, po odstavu selat klesl podíl prasnic v této kategorii na 53 %.

  • Název v anglickém jazyce

    Assessment of body condition in sows and gilts

  • Popis výsledku anglicky

    Subjective methods of body condition assessment that are influenced mainly by the assessor's experience can be improved by the selection of available objectively determined data. Objective assessment can be done by the recording of live weight losses dueto parturition and during lactation; by measurement of backfat thickness; by the ratio of scanned MLLT to adipose tissue layer. In a set of 90 sows investigated in a nucleus herd the average live weight before parturition and backfat thickness were 271.2 kg and 19.8 mm, respectively. Backfat thickness diminished to 15.3 mm after parturition and lactation. 79% of the sows were assessed by a narrow range of body condition scores from 3 to 4, and the proportion of sows in this category decreased to 53% after piglet weaning.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    AGROMAGAZÍN : Pole. Stáje. Krmiva. Technika. Stavby. Investice

  • ISSN

    1214-0643

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    8

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    48-50

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus