Vliv dosažené výšky hřbetního tuku na úspěšnost chovu a následnou reprodukci prasniček
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A31224" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:31224 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv dosažené výšky hřbetního tuku na úspěšnost chovu a následnou reprodukci prasniček
Popis výsledku v původním jazyce
Tělesnou kondici prasat lze hodnotit na základě výšky hřbetního tuku. Protože porod a laktace prasnice jsou klíčový faktor úspěšnosti chovu, je nezbytné, aby v tomto období prasnice vykazovala optimální tukové krytí, neb to přímo ovlivňuje jejich reprodukci. Cílem práce bylo kvantifikovat vliv kondice prasniček, vyjádřenou výškou hřbetního tuku, na jejich zařazování do stáda a následnou reprodukční užitkovost. Sledování kondice proběhlo u 96 ks prasniček před prvním zapuštěním. K zjištěným hodnotám se následně přiřadily běžně sledovaní ukazatelé charakterizující reprodukci jednotlivých zvířat. V rámci reprodukce se hodnotil počet všech a živě narozených selat, počet odchovaných selat, průměrná hmotnost selat při porodu a při odstavu, průměrná hmotnostvrhu při porodu a při odstavu. Výška hřbetního tuku byla měřena ultrazvukovým neinvazním přístrojem SONOMARK SM 100 M v místě P2 dle Metodických pokynů SCHP pro provádění zkoušek vlastní užitkovosti. Ke zpracování reprodukčních ukazatelů
Název v anglickém jazyce
The effect of attained bacfat thickness on an effective stock-introducion and subsequent reproduction potential in gilts
Popis výsledku anglicky
The body score in gilts can be evaluated on the base of backfat thickness. Since the sows´ parturition and lactation are the key factors of prosperous pig husbandry it is necessary to attain the optimal backfat thickness which directly influenced subsequent reproduction of the sows. This work is concerned with the influence of the gilt body score, expressed of backfat thickness, on their stockincorporating and subsequent reproduction potential. For this purpose the backfat thickness of 96 gilts were monitored before first insemination. In accordance of obtained body score, subsequently, the actual reproduction traits of individual animals were allocated. Within the reproduction the number of total, live born and weaned piglets, average piglet birth weight and weight at weaning, average litter weight at parturition and weaning were observed. The bacfat thickness measuring was monitored by help of SONOMARK SM 100 M instrument in accordance of the performance recording methodology. The ob
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60045" target="_blank" >QG60045: Zlepšování produkčních znaků u prasat s využitím metod molekulární genetiky.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Research in Pig Breeding - Výzkum v chovu prasat
ISSN
1802-7547
e-ISSN
—
Svazek periodika
3
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—