Nutričně významné látky prosa setého (Panicum miliaceum L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F07%3A00008212" target="_blank" >RIV/60076658:12220/07:00008212 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Nutritionally important components of proso millet (Panicum miliaceum L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Proso millet (Panicum miliaceum L.) belongs to one of the first cultivated plants. Although the crop is traditionally grown, especially in Asia and from European countries through to Russia, nowadays it has become a new alternative crop and a new raw material for food production in many developed countries. Also changes of climatic conditions can support the growth of this drought-resistant plant. Millet products have found use in diets of patients with celiac diseases because the protein complex does not content gluten-forming proteins. While the protein is deficient in lysine like common cereals, proso millet has higher component of essential amino acids than barley, oat, rye and wheat. Therefore millet protein together with other proteins could be abasis for the development of new foods. Grains of proso millet are a rich source of starch, trace elements, dietary fibre and vitamins. Seeds also contain components with healing benefits, which decrease the level of low-density lipoprot
Název v anglickém jazyce
Nutritionally important components of proso millet (Panicum miliaceum L.)
Popis výsledku anglicky
Proso millet (Panicum miliaceum L.) belongs to one of the first cultivated plants. Although the crop is traditionally grown, especially in Asia and from European countries through to Russia, nowadays it has become a new alternative crop and a new raw material for food production in many developed countries. Also changes of climatic conditions can support the growth of this drought-resistant plant. Millet products have found use in diets of patients with celiac diseases because the protein complex does not content gluten-forming proteins. While the protein is deficient in lysine like common cereals, proso millet has higher component of essential amino acids than barley, oat, rye and wheat. Therefore millet protein together with other proteins could be abasis for the development of new foods. Grains of proso millet are a rich source of starch, trace elements, dietary fibre and vitamins. Seeds also contain components with healing benefits, which decrease the level of low-density lipoprot
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food
ISSN
1749-7140
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
JP - Japonsko
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
91-100
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—