Provozní testace tří finálních hybridů prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F07%3A00008280" target="_blank" >RIV/60076658:12220/07:00008280 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Provozní testace tří finálních hybridů prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek hodnotí složení jatečně upravených těl a kvalitu masa vybraných finálních hybridů prasat. V pozici hybridních matek byly použity kříženky plemen (česká landrase x české bílé ušlechtilé), v pozici otců plemeno bílé otcovské, resp. hybridní kanciOL-48 (bílé otcovské x pietrain) a HYB (bílé otcovské x duroc). U 373 prasat byla zjištěna: porážková hmotnost, podíl libového masa a procento realizace; u 20 zvířat (10 vepříků : 10 prasniček) z každé kombinace byly provedeny jatečné rozbory a stanovenpodíl hlavních masitých částí a kýty, plocha MLLT, průměrná výška hřbetního tuku a ohodnocena kvalita masa (pH45, pH24, světlost [L*], ztráta masné šťávy odkapáním, podíl intramuskulárního tuku, textura). Závěry potvrdily významný vliv genotypu a pohlaví na jatečnou hodnotu. Problémem zůstává vysoká variabilita porážkové hmotnosti jatečných prasat dodávaných na jatka.
Název v anglickém jazyce
Field tests of three final hybrids of pigs
Popis výsledku anglicky
This paper evaluates carcass composition and meat quality of selected final hybrids of pigs. The F1 generation crossbreeds (Czech Landrace x Czech Large White) were used in the mother position and the breed Czech Large White-Sire line and/or OL-48 (CzechLarge White-Sire line x Pietrain) and HYB (Czech Large White-Sire line x Duroc, resp reciprocal crossing) were used. In 373 pigs we determined: live weight, lean meat proportion and realization percentage; in 20 animals (10 barrows : 10 gilts) of each combination carcass analyses were done and the percentage of valuable lean cuts and ham, eye-muscle area were determined and the meat quality (pH45, pH24, lightness [L*], drip loss, intramuscular fat, texture) was evaluated. The conclusions confirmed a significant influence of genotype and sex on the carcass value. High variability of slaughter weight of pigs supplied to slaughterhouses remains problematic.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60045" target="_blank" >QG60045: Zlepšování produkčních znaků u prasat s využitím metod molekulární genetiky.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
International Workshop: Research in Pig Breeding, Kostelec nad Orlicí, 11.-12.9.2007
ISBN
—
ISSN
1802-7547
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
36-39
Název nakladatele
Výzkumný ústav živočišné výroby
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—