Mechanismus tvorby barevných sloučenin během zpracování česneku a cibule
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F07%3A00009693" target="_blank" >RIV/60076658:12220/07:00009693 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mechanismus tvorby barevných sloučenin během zpracování česneku a cibule
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývá studiem tvorby zelenomodrého a růžovofialového zbarvení česneku resp. cibule během technologického i kulinárního zpracování těchto zelenin (např. při sušení, konzervaci či při výrobě různých past a pyré). Vznik tohoto zbarvení výrazně snižuje organoleptickou hodnotu výrobku a způsobuje výrobcům značné ekonomické ztráty. Detailní pochopení mechanismu tvorby těchto barevných látek by mohlo pomoci předcházet jejich vzniku, popřípadě umožnilo vyvinout účinné technologické postupy, které by minimalizovaly jejich tvorbu.
Název v anglickém jazyce
Formation of colored compounds during garlic and onion processing
Popis výsledku anglicky
The study deals with formation of undesirable discoloration during processing of garlic (Allium sativum L.), onion (A. cepa L.) and leek (A. porrum L.). This discoloration significantly lowers the organoleptic value of garlic/onion/leek-based products and causes great economic losses to the producers. Understanding the nature of this phenomenon would significantly help to prevent this discoloration from happening.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/OC%20126" target="_blank" >OC 126: Struktura, tvorba a biologické vlastnosti pigmentů vznikajících během technologického zpracování česneku a cibule</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem, ČR
Datum konání akce
21. 5. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—