Levels of eight trace elements in edible mushrooms from a rural area
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00008145" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00008145 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Levels of eight trace elements in edible mushrooms from a rural area
Popis výsledku v původním jazyce
Eight trace elements were determined using ICP-MS in 78 fruiting body samples of 22 edible mushroom species. The mushrooms were collected from four sites in a rural area, unpolluted by human activity. Median values (dry matter) were as follows: Arsenic (As) 1.45 mgkg-1, barium (Ba) 1.41 mgkg-1, cobalt (Co) 0.28mgkg-1, copper (Cu) 47.0 mgkg-1, rubidium (Rb) 130mg kg-1, silver (Ag) 2.95mg kg-1, thallium (Tl) 0.02mg kg-1 and vanadium (V) 0.25mg kg-1. Higher trace element accumulation was observed in samples of Macrolepiota procera, Macrolepiota rhacodes, Lycoperdon perlatum, Lycoperdon gigantea and Xerocomus chrysenteron for As and Cu, and in samples of Cantharellus cibarius and of genera Boletus and Suillus for Rb.
Název v anglickém jazyce
Levels of eight trace elements in edible mushrooms from a rural area
Popis výsledku anglicky
Eight trace elements were determined using ICP-MS in 78 fruiting body samples of 22 edible mushroom species. The mushrooms were collected from four sites in a rural area, unpolluted by human activity. Median values (dry matter) were as follows: Arsenic (As) 1.45 mgkg-1, barium (Ba) 1.41 mgkg-1, cobalt (Co) 0.28mgkg-1, copper (Cu) 47.0 mgkg-1, rubidium (Rb) 130mg kg-1, silver (Ag) 2.95mg kg-1, thallium (Tl) 0.02mg kg-1 and vanadium (V) 0.25mg kg-1. Higher trace element accumulation was observed in samples of Macrolepiota procera, Macrolepiota rhacodes, Lycoperdon perlatum, Lycoperdon gigantea and Xerocomus chrysenteron for As and Cu, and in samples of Cantharellus cibarius and of genera Boletus and Suillus for Rb.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP525%2F03%2FD067" target="_blank" >GP525/03/D067: Těžké kovy ve volně rostoucích houbách z potenciálně rizikových lokalit a zdravotní aspekty jejich konzumace</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Additives and Contaminants
ISSN
0265-203X
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
51-58
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—