Ovesný tvaroh a zařízení pro jeho výrobu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009523" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009523 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ovesný tvaroh a zařízení pro jeho výrobu
Popis výsledku v původním jazyce
Pro výrobu nového výrobku ? ovesného tvarohu lze využít odpady vznikající při komplexním zpracování ovsa na nutričně upravené ovesné vločky a další produkty. Podstata zařízení pro výrobu ovesného tvarohu spočívá v tom, že je tvořeno technologickou linkousestávající z mlecí stolice pro oddělení otrub, tj. obalových částí zrn, která je předřazena vločkovací stolici pro vločkování ovesné krupice a výrobu nutričně upravených ovesných vloček se sníženým obsahem beta glukanů, za kterou je zařazena extrakčnínádoba s filtrem a odstředivkou, ultrazvukový desintegrátor a vakuová sušárna pro izolaci ovesného škrobu, ovesného proteinu a beta glukanu, přičemž za extrakční nádobou je zařazen mísič ovesného tvarohu. Hlavní výhody ovesného tvarohu podle technickéhořešení spočívají v tom, že představuje nový produkt neobsahující laktózu ani kasein, a vhodný pro alergiky na tyto složky. Výroba je snadná a v důsledku použití odpadových surovin je konečný produkt levný.
Název v anglickém jazyce
Oat curds and equipment for its production
Popis výsledku anglicky
For production of a new product ? oat curds, wastes from complex processing of oats on nutritionally modified flakes and other products can be used. Equipment for manufacturing of oat curds is formed by a technological line consisting of a milling for separating bran, it is coat parts of grains, which is before a flaking mill for flaking of oat grits and production of nutritionally modified oat flakes with a decreased content of beta glucanes, after which is an extractor vessel with a filter and centrifuge, ultrasound disintegrator and vacuum drying kiln for isolation of oat starch, oat protein and beta glucane, and after the extraction vessel a mixer of oat curds is included. The main advantage of oat curds according to the technical solution consistin, that it presents a new product not containing lactose nor casein, and it is suitable for persons which are allergic to these compounds. Manufacturing is easy and as a result of use of waste materials the final product is cheap.
Klasifikace
Druh
F<sub>prum</sub> - Průmyslový vzor
CEP obor
CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
CZ 18789 U1
Vydavatel
—
Název vydavatele
—
Místo vydání
—
Stát vydání
—
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Jihočeská univerzita
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence