Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ovesný tvaroh a zařízení pro jeho výrobu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009523" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009523 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ovesný tvaroh a zařízení pro jeho výrobu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro výrobu nového výrobku ? ovesného tvarohu lze využít odpady vznikající při komplexním zpracování ovsa na nutričně upravené ovesné vločky a další produkty. Podstata zařízení pro výrobu ovesného tvarohu spočívá v tom, že je tvořeno technologickou linkousestávající z mlecí stolice pro oddělení otrub, tj. obalových částí zrn, která je předřazena vločkovací stolici pro vločkování ovesné krupice a výrobu nutričně upravených ovesných vloček se sníženým obsahem beta glukanů, za kterou je zařazena extrakčnínádoba s filtrem a odstředivkou, ultrazvukový desintegrátor a vakuová sušárna pro izolaci ovesného škrobu, ovesného proteinu a beta glukanu, přičemž za extrakční nádobou je zařazen mísič ovesného tvarohu. Hlavní výhody ovesného tvarohu podle technickéhořešení spočívají v tom, že představuje nový produkt neobsahující laktózu ani kasein, a vhodný pro alergiky na tyto složky. Výroba je snadná a v důsledku použití odpadových surovin je konečný produkt levný.

  • Název v anglickém jazyce

    Oat curds and equipment for its production

  • Popis výsledku anglicky

    For production of a new product ? oat curds, wastes from complex processing of oats on nutritionally modified flakes and other products can be used. Equipment for manufacturing of oat curds is formed by a technological line consisting of a milling for separating bran, it is coat parts of grains, which is before a flaking mill for flaking of oat grits and production of nutritionally modified oat flakes with a decreased content of beta glucanes, after which is an extractor vessel with a filter and centrifuge, ultrasound disintegrator and vacuum drying kiln for isolation of oat starch, oat protein and beta glucane, and after the extraction vessel a mixer of oat curds is included. The main advantage of oat curds according to the technical solution consistin, that it presents a new product not containing lactose nor casein, and it is suitable for persons which are allergic to these compounds. Manufacturing is easy and as a result of use of waste materials the final product is cheap.

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>prum</sub> - Průmyslový vzor

  • CEP obor

    CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    CZ 18789 U1

  • Vydavatel

  • Název vydavatele

  • Místo vydání

  • Stát vydání

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    Jihočeská univerzita

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence