Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutričně upravené ovesné vločky a zařízení pro výrobu nutričně upravených ovesných vloček a dalších produktů z ovsa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009528" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009528 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nutričně upravené ovesné vločky a zařízení pro výrobu nutričně upravených ovesných vloček a dalších produktů z ovsa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Chceme-li snížit obsah b-glukanů v ovesných vločkách jako výsledném ovesném produktu, je potřeba provést zpracování ovsa bez otrub, tj. obalové vrstvy zrn. Zařízení pro výrobu nutričně upravených ovesných vloček je tvořeno technologickou linkou sestávající z mlecí stolice pro oddělení otrub, která je předřazena vločkovací stolici pro vločkování ovesné krupice a výrobu nutričně upravených ovesných vloček se sníženým obsahem b-glukanů, a za kterou je zařazena extrakční nádoba s filtrem a odstředivkou, ultrazvukový desintegrátor a vakuová sušárna pro izolaci ovesného škrobu, ovesného proteinu a b-glukanu. Izolované látky se využívají v dalších částech zařízení pro výrobu produktů z ovsa. Ve výhodném provedení zařízení je za mlecí stolicí zařazen autokláva destilační kolona pro výrobu a čištění furalu.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritionally modified oat flakes and equipment for production of nutritionally modified oat flakes and other oat products

  • Popis výsledku anglicky

    If we want to decrease the beta glucane content in oat flakes, it is necessary to process oat without bran, it is coat layer of grains. Equipment for production of nutritionally modified oat flakes is formed by a technological line consisting from a milling for separating bran, which is before a flaking mill for flaking of oat grits and production of nutritionally modified oat flakes with a decreased content of beta glucanes, after which is an extractor vessel with a filter and centrifuge, ultrasound disintegrator and vacuum drying kiln for isolation of oat starch, oat protein and beta glucane. Isolated matters are used in further parts of equipment for production of oat products. In an advantageous version, after the milling an autoclave and distillation colon is included for production and cleaning of fural.

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>prum</sub> - Průmyslový vzor

  • CEP obor

    CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    CZ 18803 U1

  • Vydavatel

  • Název vydavatele

  • Místo vydání

  • Stát vydání

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    Jihočeská univerzita

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence