Nutričně upravené ovesné vločky a zařízení pro výrobu nutričně upravených ovesných vloček a dalších produktů z ovsa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009528" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009528 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutričně upravené ovesné vločky a zařízení pro výrobu nutričně upravených ovesných vloček a dalších produktů z ovsa
Popis výsledku v původním jazyce
Chceme-li snížit obsah b-glukanů v ovesných vločkách jako výsledném ovesném produktu, je potřeba provést zpracování ovsa bez otrub, tj. obalové vrstvy zrn. Zařízení pro výrobu nutričně upravených ovesných vloček je tvořeno technologickou linkou sestávající z mlecí stolice pro oddělení otrub, která je předřazena vločkovací stolici pro vločkování ovesné krupice a výrobu nutričně upravených ovesných vloček se sníženým obsahem b-glukanů, a za kterou je zařazena extrakční nádoba s filtrem a odstředivkou, ultrazvukový desintegrátor a vakuová sušárna pro izolaci ovesného škrobu, ovesného proteinu a b-glukanu. Izolované látky se využívají v dalších částech zařízení pro výrobu produktů z ovsa. Ve výhodném provedení zařízení je za mlecí stolicí zařazen autokláva destilační kolona pro výrobu a čištění furalu.
Název v anglickém jazyce
Nutritionally modified oat flakes and equipment for production of nutritionally modified oat flakes and other oat products
Popis výsledku anglicky
If we want to decrease the beta glucane content in oat flakes, it is necessary to process oat without bran, it is coat layer of grains. Equipment for production of nutritionally modified oat flakes is formed by a technological line consisting from a milling for separating bran, which is before a flaking mill for flaking of oat grits and production of nutritionally modified oat flakes with a decreased content of beta glucanes, after which is an extractor vessel with a filter and centrifuge, ultrasound disintegrator and vacuum drying kiln for isolation of oat starch, oat protein and beta glucane. Isolated matters are used in further parts of equipment for production of oat products. In an advantageous version, after the milling an autoclave and distillation colon is included for production and cleaning of fural.
Klasifikace
Druh
F<sub>prum</sub> - Průmyslový vzor
CEP obor
CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
CZ 18803 U1
Vydavatel
—
Název vydavatele
—
Místo vydání
—
Stát vydání
—
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Jihočeská univerzita
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence