Odrůdové rozdíly v alelopatickém potenciálu pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009631" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009631 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Varietal differences in allelopathic potential of common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench)
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the present work was to evaluate the influence of varieties on the allelopathic potential of common buckwheat. Three varieties of common buckwheat of different origins were tested. Varietal differences were evaluated through biotests with aqueous extracts of both fresh and dried plant parts of buckwheat (leaves, stems, roots). Varietal differences in allelopathic potential of common buckwheat were found in extracts from all plant parts. The strength of the allelopathic potential was dependentupon treatment (fresh or dried material) and conditions within the given year. Rutin, the main flavonoid of buckwheat, probably plays an important function in the allelopathic potential of buckwheat biomass and it is the possible reason of varietal differences.
Název v anglickém jazyce
Varietal differences in allelopathic potential of common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench)
Popis výsledku anglicky
The aim of the present work was to evaluate the influence of varieties on the allelopathic potential of common buckwheat. Three varieties of common buckwheat of different origins were tested. Varietal differences were evaluated through biotests with aqueous extracts of both fresh and dried plant parts of buckwheat (leaves, stems, roots). Varietal differences in allelopathic potential of common buckwheat were found in extracts from all plant parts. The strength of the allelopathic potential was dependentupon treatment (fresh or dried material) and conditions within the given year. Rutin, the main flavonoid of buckwheat, probably plays an important function in the allelopathic potential of buckwheat biomass and it is the possible reason of varietal differences.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP521%2F03%2FD076" target="_blank" >GP521/03/D076: Studium alelopatického potenciálu pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench) se zaměřením na fenolické látky</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Cereal Research Communications
ISSN
0133-3720
e-ISSN
—
Svazek periodika
36
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
HU - Maďarsko
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000259461800004
EID výsledku v databázi Scopus
—