Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Distribution of lignans in Panicum miliaceum, Fagopyrum esculentum, Fagopyrum tataricum, and Amaranthus hypochondriacus

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985939%3A_____%2F22%3A00558388" target="_blank" >RIV/67985939:_____/22:00558388 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/86652079:_____/22:00558388 RIV/60076658:12220/22:43904856

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.104283" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.104283</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2021.104283" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2021.104283</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Distribution of lignans in Panicum miliaceum, Fagopyrum esculentum, Fagopyrum tataricum, and Amaranthus hypochondriacus

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The distribution of lignans within common millet, common buckwheat, tartary buckwheat, and amaranth plants, as well as any differences of their contents within their different varieties and samples from different growing seasons, were determined by LC-MS analyses. Roots were the plant part highest in the total amount of lignans in common buckwheat, tartary buckwheat, and common millet. Which is in contrast to amaranth, where the stems were the richest part. The roots of tartary buckwheat contained five times more total lignans than amaranth stems or common buckwheat roots. The dominant lignan in tartary buckwheat roots was 7-hydroxymatairesinol, in amaranth stems and the roots of common buckwheat it was syringaresinol, and in the roots of common millet it was 7'- oxomatairesinol. The lignin content in the roots, stems, and eventually leaves were significantly influenced by the growing season. In the case of common millet and common buckwheat, differences in lignan levels due to varietal differences were confirmed.

  • Název v anglickém jazyce

    Distribution of lignans in Panicum miliaceum, Fagopyrum esculentum, Fagopyrum tataricum, and Amaranthus hypochondriacus

  • Popis výsledku anglicky

    The distribution of lignans within common millet, common buckwheat, tartary buckwheat, and amaranth plants, as well as any differences of their contents within their different varieties and samples from different growing seasons, were determined by LC-MS analyses. Roots were the plant part highest in the total amount of lignans in common buckwheat, tartary buckwheat, and common millet. Which is in contrast to amaranth, where the stems were the richest part. The roots of tartary buckwheat contained five times more total lignans than amaranth stems or common buckwheat roots. The dominant lignan in tartary buckwheat roots was 7-hydroxymatairesinol, in amaranth stems and the roots of common buckwheat it was syringaresinol, and in the roots of common millet it was 7'- oxomatairesinol. The lignin content in the roots, stems, and eventually leaves were significantly influenced by the growing season. In the case of common millet and common buckwheat, differences in lignan levels due to varietal differences were confirmed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10401 - Organic chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF16_019%2F0000797" target="_blank" >EF16_019/0000797: SustES - Adaptační strategie pro udržitelnost ekosystémových služeb a potravinové bezpečnosti v nepříznivých přírodních podmínkách</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Composition and Analysis

  • ISSN

    0889-1575

  • e-ISSN

    1096-0481

  • Svazek periodika

    106

  • Číslo periodika v rámci svazku

    MAR 2022

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    104283

  • Kód UT WoS článku

    000803854200020

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85119437284