Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum Moench.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00003387" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00003387 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum Moench.)
Popis výsledku v původním jazyce
V letech 2001 až 2003 byly ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Praze Ruzyni hodnoceny vybrané produkční ukazatele 3 odrůd pohanky obecné a jednoho genotypu pohanky tatarské. Z výsledků je zřejmé, že nejvyšší vliv na hodnocené znaky měl průběh počasí. Vliv odrůdy byl u pohanky obecné zaznamenán u počtu dní od vzejití do zralosti a u hmotnosti tisíce nažek (HTN). Vliv druhu byl zaznamenán u výšky rostlin a u počtu dní od vzejití do kvetení, kdy vyšší hodnoty byly naměřeny u pohanky tatarské. Z hodnocení vybraných nutričních ukazatelů je zřejmé, že nažky pohanky obecné a pohanky tatarské mohou být významným zdrojem některých vitamínů a minerálních látek jako např. vitaminu B6, B1, Ca, Zn, Mn a Fe.
Název v anglickém jazyce
Buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.)
Popis výsledku anglicky
Selected parameters were evaluated on three varieties of common buckwheat and one genotype of tartary buckwheat in Crop Research Institute in Prague Ruzyne from 2001 to 2003. The results shows, that the course of weather had the biggest influence on the evaluated parameters. The variety of common buckwheat had an influence on the number of days from emergence to maturity and on weight of thousand achenes (WTA). The influence of species was determined on plant height and on numbers of days from emergence to flowering; the higher values were measured in tartary buckwheat. Regarding to the results of nutrition analyses, the common and tartary buckwheat groats may be good source of numerous vitamins and minerals such as vitamin B6 and B1, calcium, zinc, manganese and iron
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Pěstování vybraných plodin v ekologickém zemědělství
ISBN
978-80-7394-540-4
Počet stran výsledku
15
Strana od-do
107-121
Počet stran knihy
284
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Místo vydání
České Budějovice
Kód UT WoS kapitoly
—