Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum Moench.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00003387" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00003387 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum Moench.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V letech 2001 až 2003 byly ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Praze Ruzyni hodnoceny vybrané produkční ukazatele 3 odrůd pohanky obecné a jednoho genotypu pohanky tatarské. Z výsledků je zřejmé, že nejvyšší vliv na hodnocené znaky měl průběh počasí. Vliv odrůdy byl u pohanky obecné zaznamenán u počtu dní od vzejití do zralosti a u hmotnosti tisíce nažek (HTN). Vliv druhu byl zaznamenán u výšky rostlin a u počtu dní od vzejití do kvetení, kdy vyšší hodnoty byly naměřeny u pohanky tatarské. Z hodnocení vybraných nutričních ukazatelů je zřejmé, že nažky pohanky obecné a pohanky tatarské mohou být významným zdrojem některých vitamínů a minerálních látek jako např. vitaminu B6, B1, Ca, Zn, Mn a Fe.

  • Název v anglickém jazyce

    Buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.)

  • Popis výsledku anglicky

    Selected parameters were evaluated on three varieties of common buckwheat and one genotype of tartary buckwheat in Crop Research Institute in Prague Ruzyne from 2001 to 2003. The results shows, that the course of weather had the biggest influence on the evaluated parameters. The variety of common buckwheat had an influence on the number of days from emergence to maturity and on weight of thousand achenes (WTA). The influence of species was determined on plant height and on numbers of days from emergence to flowering; the higher values were measured in tartary buckwheat. Regarding to the results of nutrition analyses, the common and tartary buckwheat groats may be good source of numerous vitamins and minerals such as vitamin B6 and B1, calcium, zinc, manganese and iron

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Pěstování vybraných plodin v ekologickém zemědělství

  • ISBN

    978-80-7394-540-4

  • Počet stran výsledku

    15

  • Strana od-do

    107-121

  • Počet stran knihy

    284

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Kód UT WoS kapitoly