Evaluation of buckwheat sprouts as microgreens
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001230" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001230 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Evaluation of buckwheat sprouts as microgreens
Popis výsledku v původním jazyce
Microgreens from common and tartary buckwheat genotypes were evaluated for total flavonoid content (rutin, quercetine and kaempferol separately), bound phenolic acids content, carotenoids and ?-tocopherol content and antioxidant activity. The results have shown that in common and tartary buckwheat microgreens antioxidant activity was found. High level of flavonoids, carotenoids, and ?-tocopherol was detected as well. Higher amount of flavonoids was found out in tartary buckwheat microgreens. No significant differences were detected between common and tartary buckwheat microgreens in content of phenolic acids. Microgreens of both common and tartary buckwheat represent potential nutritional sources for alternative vegetable in the Czech Republic.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of buckwheat sprouts as microgreens
Popis výsledku anglicky
Microgreens from common and tartary buckwheat genotypes were evaluated for total flavonoid content (rutin, quercetine and kaempferol separately), bound phenolic acids content, carotenoids and ?-tocopherol content and antioxidant activity. The results have shown that in common and tartary buckwheat microgreens antioxidant activity was found. High level of flavonoids, carotenoids, and ?-tocopherol was detected as well. Higher amount of flavonoids was found out in tartary buckwheat microgreens. No significant differences were detected between common and tartary buckwheat microgreens in content of phenolic acids. Microgreens of both common and tartary buckwheat represent potential nutritional sources for alternative vegetable in the Czech Republic.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92111" target="_blank" >QH92111: Antioxidanty a antioxidační aktivita u vybraných minoritních plodin ke zlepšení kvality výživy obyvatelstva</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Agriculturae Slovenica
ISSN
1581-9175
e-ISSN
—
Svazek periodika
95
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
SI - Slovinská republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—